Skip to main content

Wat zien we in het land en wat zien we in Katwijk?

De afgelopen tijd verschenen er veel berichten in het nieuws over wapenbezit onder jongeren. Precieze cijfers ontbreken, al was er bij Halt wel een stijging te zien in het aantal zaken die draaiden om wapenbezit.

We zijn bezig met een onderzoek over wapenbezit in Katwijk door middel van een enquête. Deze enquête wordt uitgezet onder Katwijkse jongeren & Katwijkse ouders. Het invullen van de enquête neemt ongeveer 5 minuten in beslag. Wil je meedoen? Klik op de button. 

De man van Saskia Manting werd doodgestoken door pubers

De man van Saskia Manting werd een week voor zijn pensioen tijdens het pinnen doodgestoken door twee pubers. Vandaag werden ze veroordeeld tot 10 maanden cel en jeugd-tbs. Bij Op1 vertelt ze haar verhaal. Advocaat Richard Korver ziet ze steeds vaker in de rechtszaal: jongeren die anderen neersteken. Waar gaat het mis?

Airsoft

De meeste Nederlanders hebben wel eens een potje paintball gespeeld tijdens een vrijgezellenfeest of bedrijfsuitje. Maar de echte fanatiekelingen spelen tegenwoordig Airsoft: een schietsport met wapens die niet van echte wapens te onderscheiden zijn. 

Airsoft is een leuke sport, maar helaas soms ook gevaarlijk. De airsoftapparaten worden vaak misbruikt door mensen die geen affiniteit hebben met de sport. Als je met een nepvuurwapen rondloopt waarmee je iemand zou kunnen bedreigen, dan is dat een misdrijf. Je kunt er zelfs 9 maanden gevangenisstraf voor krijgen of een geldboete tot € 20.500. 

Per 1 januari 2013 is er nieuwe wetgeving rondom airsoft van kracht in Nederland waarin staat dat de eigenaar van het 'wapen' lid moet zijn van een erkende vereniging en een VOG moet hebben. Hierdoor wordt het aanschaffen van een eigen airsoftapparaat een stuk moeilijker, behalve voor de echte sportbeoefenaars.

Het misbruik van de airsoftwapens is een schande voor de sport. Airsoft is een tactische schietsport waarbij gebruik wordt gemaakt van airsoftapparaten en sportiviteit en gameplay belangrijk zijn en veiligheid centraal staat. Gebruik van een goede bril en standaarduitrusting is verplicht. De organisator van een airsoftwedstrijd geeft duidelijke instructies en uitleg, zodat dit uitdagende spel in een veilige setting gespeeld kan worden.

Drill rap

Ik hoor het je denken: 'Wat is drill rap nu weer?' Drill is een vertraagde vorm van rap, en voor de makers een manier om hun agressie te uiten. Van origine wordt in de teksten en beelden wapens en geweld geprezen. De lyrics van drill-tracks zijn duister en onthullen de moeilijkheden van de straat. In de UK steeg het aantal geweldsdelicten sinds de begindagen van drill, wat de media en politie ertoe bewoog om de aandacht op de scene te focussen. Maar hoe zit dat in Nederland? Danny Ghosen zocht het uit in zijn programma DANNY OP STRAAT als gevolg van een dodelijke steekpartij van een 20-jarige Amsterdammer eind vorig jaar.

Ga het gesprek aan!

Ondanks dat de groep jongeren die wapenbezit oké vindt klein is, is het belangrijk om hierover met je kind te praten. Denk niet zomaar: ‘Voor mijn kind geldt dat niet’, maar ga het gesprek aan en bespreek de regels. Hoe je dat doet, lees je hier

Politie Katwijk

De jeugdagent van Katwijk werkt met ouders, jongeren en collega's om jeugd die dreigt te ontsporen of daar mee bezig is op het rechte pad te krijgen. Buiten de politie werken zij samen met jongerenwerkers, Halt, de jeugdreclassering, het Jeugd- en Gezinsteam. 

Neem contact op met de jeugdagent