Skip to main content

Niet weggeven

Alcoholhoudende drank mocht in de oude wet al niet ‘anders dan om niet’ (m.a.w. voor niets, geven) verstrekt worden aan jongeren onder 18 jaar: dus je mocht het niet aan hen verkopen of een andere tegenprestatie verlangen, maar weggeven mocht wel. Lang verhaal kort: het is nu verboden bier of een andere alcoholhoudende drank weg te geven aan jongeren onder 18 jaar op voor publiek toegankelijke plaatsen.

Het maakt daarbij niet uit of die jongere een vriend, vriendin, buurmeisje, een onbekende of je kind is. Het is te allen tijde verboden. Je mag bijvoorbeeld niet voor je dochter een glas wijn bestellen in het restaurant of in de supermarkt bier kopen voor je buurjongen. Je kunt hier dus een boete voor krijgen.

Openbare plekken

Voor jongeren onder 18 jaar is het al langer verboden om alcoholhoudende drank in bezit te hebben op openbare plekken en dat blijft zo. Openbare plekken zijn plekken die voor iedereen, dus voor al het publiek, toegankelijk zijn. ‘Thuis’ geldt niet als openbare plek.

Verkoop op afstand

Daarbij komt dat je er bij bestellen op afstand rekening mee moet houden dat de verkoper je leeftijd veel beter moet controleren. Verkoop op afstand is bestellen via internet of telefoon en het dan thuis laten bezorgen of dat je je bestelling op moet halen bij een uitgiftepunt. Dit was formeel al zo geregeld, maar de verkopers zijn nu aan veel meer regels gebonden.

 

Wees dus alert, dan kun je zelf problemen voorkomen.

Bevoegdheid verkopers

Het toezicht is overgegaan naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en verkopers kunnen bij een 3e overtreding hun bevoegdheid om alcoholhoudende drank te verkopen kwijt raken. Houd er ook rekening mee dat  de verkopers de leeftijd strenger gaan controleren als je een bestelling doet omdat ze hun vergunning niet willen kwijtraken.

Belangrijkste wijzigingen

Deze nieuwe wet brengt dus een aantal veranderingen met zich mee. De belangrijkste verandering voor de koper is dat je niet langer een biertje of andere alcoholhoudende drank mag weggeven aan iemand die jonger is dan 18 jaar. Houd er ook rekening mee dat de verkopers de leeftijd strenger gaan controleren. Wees dus alert,  dan kun je zelf problemen voorkomen.

 

 

Pel van Hattum

Pel van Hattum geeft al heel lang voorlichting bij de GGD én is vader. Hij weet veel van genotmiddelen, regels, sociale media, voeding en bewegen. Misschien kennen jullie hem wel van de oudervoorlichtingen op de Katwijkse scholen voor Voortgezet Onderwijs. "Serious business natuurlijk, maar ik neem mezelf wel met een korreltje zout op zijn tijd."

Neem contact op met Pel