Skip to main content

Designer drugs, Nieuwe Psychoactieve Stoffen en research chemicals zijn verzamelnamen voor allerlei drugs die in een laboratorium worden gemaakt. Ze worden zowel ‘ontworpen’ om weer een andere werking te krijgen als om de Opiumwet te ontduiken.

Ontwerpers van deze nieuwe drugs veranderen de chemische structuur van de stof een klein beetje waardoor het effect van de stof ook verandert. Ze hebben vaak een dubbele werking, zoals XTC dat ook heeft; bijvoorbeeld zowel een stimulerende (‘pep’) als een hallucinerende werking.

Het is een hele reeks van middelen die heel exotische namen krijgen: die naam is vaak een afkorting van de chemische samenstelling (4-FA of 6 APB), of een naam in straattaal (Flakka).  Beide kan ook: 6-APB = Benzo Fury en 4MMC = Miauw-Miauw.

Het ontduiken van de wet

Een andere reden om de chemische structuur van een stof te veranderen, is het ontduiken van de Opiumwet. In die wet worden middelen, als bijvoorbeeld XTC, qua samenstelling specifiek beschreven. Als je in die samenstelling één ingrediënt vervangt door een ander dan is het niet langer verboden. Totdat ook dat weer opgenomen wordt in de wet. Daarmee wordt het naast een alsmaar groter wordend aanbod aan middelen en werkingen ook een race tussen de drugsindustrie en de wet.

Risico's

Er is nog weinig bekend over de gezondheidseffecten van designer drugs. Als je designer drugs gebruikt, dan ben je dus je eigen proefkonijn. Gebruik van deze drugs wordt daarom te allen tijde afgeraden.

Als je dan toch wilt gaan gebruiken.....

Deze middelen lijken uiterlijk vaak veel op elkaar, maar dat zegt niets over de inhoud. 
Het gebruik van drugs is nooit zonder risico, maar mensen die toch willen gebruiken, kunnen terecht bij een testservice van het DIMS (drugsinformatie- en monitoringsysteem). Hier wordt gebruik van drugs niet goed gepraat, maar worden wel risicobeperkende adviezen gegeven. 
Door de testservice weten we van het bestaan van deze nieuwe stoffen, kunnen we de markttrend volgen en mensen op deze informatie attenderen. 

Deze middelen worden ook vooral gebruikt door jongvolwassenen en party-publiek. Het gebruik onder scholieren op het voortgezet onderwijs is miniem.