Skip to main content
  • Er zijn weinig ingrediënten nodig om GHB te maken, daarom is GHB relatief goedkoop.
  • Iemand die GHB gebruikt, kan zich ontspannen en opgewekt voelen.
  • GHB is een zeer verslavend middel.
  • Doseren is erg lastig, waardoor er snel een overdosis kan ontstaan.
  • Wanneer GHB niet goed gemaakt is, kan er nog GBL inzitten. Het gebruik van GHB wat GBL bevat, neemt extra risico’s met zich mee.

Wat is GHB?

Allereerst wat informatie over GHB. GHB is een heel chemisch middel met een sterk verdovend effect. Oorspronkelijk werd GHB als narcosemiddel gebruikt bij operaties. Het is kleurloos en wordt puur gedronken of gemixt met frisdrank. Er zijn weinig ingrediënten nodig om GHB te maken, daarom is GHB goedkoop en is het middel in sommige scenes populair.

Het effect

De effecten van GHB zijn na ongeveer 15 minuten voelbaar en kunnen 2 tot 3 uur aanhouden. GHB heeft een kalmerende en ontremmende werking. Iemand die GHB gebruikt, kan zich ontspannen en opgewekt voelen. Ook staat GHB bekend als een middel dat het libido verhoogt en orgasmes versterkt. 

Drogeren

Er zijn gevallen bekend waarbij er GHB in iemands drankje werd gedaan. Hiervan zijn geen exacte cijfers. GHB is heel zout, dus meestal kun je dit goed proeven. Onder invloed van alcohol werken je zintuigen minder goed, dus dan kan proeven lastiger zijn. Het is altijd verstandig om je drankje goed in de gaten te houden.

Herkennen

GHB-gebruik is moeilijk te herkennen. Mensen zijn onder invloed van GHB meestal vrolijk, opgewonden en praten veel. Bij een te hoge dosis kan iemand erg ziek worden en last krijgen van misselijkheid, trillen en duizeligheid. Ook kan iemand veel moeite hebben met lopen, zijn bewustzijn verliezen en moeite krijgen met ademhalen.

Wees heel voorzichtig bij het herkennen en voorkom dat je iets onschuldigs verward met drugsgebruik!

Risico’s

GHB is een zeer verslavend middel. Ook op korte termijn neemt gebruik grote risico’s met zich mee. Doseren is erg lastig, waardoor er snel een overdosis kan ontstaan. Bij een overdosis zijn de hersenen zo verdoofd dat je out kunt gaan en dat de ademhaling kan stoppen.  

Wanneer GHB niet goed gemaakt is, kan er nog GBL inzitten. Dit is één van de grondstoffen van GHB. Het gebruik van GHB wat GBL bevat, neemt extra risico’s met zich mee.

GHB in combinatie met alcohol is erg risicovol, omdat beide middelen verdovend zijn en elkaars werking versterken.

GHB is een zeer verslavend middel. Ook op korte termijn neemt gebruik grote risico’s met zich mee. Doseren is erg lastig, waardoor er snel een overdosis kan ontstaan. Bij een overdosis zijn de hersenen zo verdoofd dat je out kunt gaan en dat de ademhaling kan stoppen.

Toch gebruiken...

Door GHB te laten testen bij een testservice, kun je erachter komen of er nog GBL inzit. Het gebruik van drugs is nooit zonder risico. Bij een testservice wordt gebruik van drugs niet goed gepraat, maar worden wel risicobeperkende adviezen gegeven.

Wat zien de jongerenwerkers in Katwijk?

"GHB gebruik zien wij niet, maar we horen er veel over. Vooral omdat het goedkoop is. Er zijn in de afgelopen jaren ook Katwijkse inwoners ten prooi gevallen aan deze drug. Sommige helaas zelfs met de dood als gevolg."

Bekijk deze trailer van een docu over GHB