Skip to main content
  • XTC en MDMA hebben dezelfde werking.
  • XTC kan zorgen voor een energiek en verliefd gevoel. Daarom wordt het vaak als partydrug gebruikt.
  • Op korte termijn zijn uitdroging, waterintoxicatie en oververhitting de grootste gevaren. Ook bestaat er een kans op overdosering.
  • Wanneer de XTC uitgewerkt is, ervaren veel mensen een dip.
  • Mensen die XTC gebruiken, kunnen laatste krijgen van psychische klachten en DPDR/HPPD.

Wat is het verschil?

XTC is verkrijgbaar in de vorm van een pilletje. De werkzame stof in dit pilletje is MDMA. MDMA is ook in kristalvorm te krijgen. Deze kristalletjes zitten meestal in een klein, doorzichtig zakje. XTC en MDMA hebben dezelfde werking. XTC is vrij goedkoop. Een pilletje kost zo’n 3 tot 6 euro. Hoeveel  MDMA er precies in zo’n pilletje zit, verschilt per pil. 

Het effect van XTC

Het effect hangt af van de persoon die het gebruikt en de omgeving waarin het gebruikt wordt. (Zie: De Zinbergdriehoek) XTC kan zorgen voor een verliefd en energiek gevoel. XTC wordt daarom vaak als partydrug gebruikt. De effecten houden 4 tot 6 uur aan.

Herkennen

Iemand die XTC heeft gebruikt, heeft grote pupillen. Ook hebben gebruikers vaak last van knarsetanden en stijve kaken. Veel mensen worden misselijk XTC. Een aantal dagen na het gebruik van XTC kan iemand zich somber, lusteloos en moe voelen. Dit wordt ook wel de ‘dinsdagdip’ genoemd.

Wees heel voorzichtig bij het herkennen en voorkom dat je iets onschuldigs verward met drugsgebruik!

Risico's op korte termijn

Allereerst weet je niet zeker wat er in de pil zit en hoe sterk de pil is. Hier kun je alleen achter komen door de pil te laten testen bij een testservice. Hier wordt gebruik van drugs niet goed gepraat, maar worden wel risicobeperkende adviezen gegeven. In een pil kunnen ook andere psycho-actieve stoffen zitten, die hun eigen werking en risico's hebben. 

Op korte termijn zijn uitdroging, waterintoxicatie en oververhitting de grootste gevaren. Het is voor XTC-gebruikers daarom belangrijk regelmatig te koelen en niet meer te drinken dan 1 glas water per uur. Ook bestaat er een kans op overdosering. Klik op de button onderaan de pagina voor meer informatie over de risico's.

Wat zien de jongerenwerkers in Katwijk?

"Wij zien dat binnen bepaalde jongerengroepen vaker XTC gebruikt wordt. Dit omdat XTC goedkoper is dan alcohol."

Vervuilde pillen?

Er zijn weinig vervuilde pillen in Nederland. In 92% van de XTC-pillen zit MDMA. Vervuild betekent dat een er een andere stof inzit dan MDMA. Alleen door de pil te testen kun je erachter komen wat er precies in de pil zit en hoe sterk de pil is.

Risico's op lange termijn

Wanneer de XTC uitgewerkt is, ervaren veel mensen een dip. Dit kan meerdere dagen aanhouden. Mensen die XTC gebruiken, kunnen laatste krijgen van psychische klachten en DPDR / HPPD. Dit zijn vreemde klachten die op kunnen treden na het gebruik van XTC.