Skip to main content
sociale media jongeren telefoon
  • Uw kind is online waarschijnlijk te vinden op Whatsapp, Instagram, Snapchat, TikTok, Netflix en Yubo (KinderTinter)
  • Kinderen ergeren zich over het algemeen ook aan het telefoongedrag van hun ouders
  • Wij willen graag uw mening weten over het plaatsen van foto's van kinderen in zwemkleding
  • Leer je kinderen om online nooit hun achternaam te gebruiken en persoonlijke gegevens te delen
  • Zorg voor een sterk wachtwoord en stel deze samen met je kind in. Zo word jij er ook handig in!

Welke sociale netwerken gebruikt uw kind?

Kinderen zijn actief op meerdere sociale netwerken en delen daar hun informatie, foto's en hebben op deze netwerken contact met andere jongeren (of ouderen) door middel van chatberichten. Veel apps buiten Whatsapp om hebben ook de mogelijkheid tot "direct messages" waardoor uw pubers ook op deze netwerken met elkaar in contact kunnen komen.

  • Whatsapp, voornamelijk bedoeld om "privé" te chatten
  • Instagram, bedoeld om foto's te delen en "privé" te chatten
  • Snapchat, bedoeld om foto's te delen (die na een aantal seconden verdwijnen) en "privé" te chatten
  • YouTube, op dit platform zijn de welbekende vloggers en YouTubers actief
  • TikTok, hier delen kinderen video's waarop zij dansen, zingen of playbacken
  • Netflix, welbekend als platform om films en video's te bekijken
  • Yubo (KinderTinder), bedoeld om nieuwe contacten te maken en te chatten, met en zonder beeld/geluid

Een onderzoek uit 2018 onder middelbare scholieren in Katwijk laat zien dat Whatsapp, YouTube, Instagram en Snapchat het populairst zijn onder jongeren.

Sociale Media Grafiek

5 tips voor het veilig gebruik van sociale media

  1. Gebruik nooit je achternaam en geef nooit je adres, woonplaats of telefoonnummer op.
  2. Zet je account op privé als je niet wilt dat iedereen jouw foto’s en filmpjes kan bekijken.
  3. Geef wel je echte leeftijd op. Sociale media netwerken kunnen dan op een gepaste manier inhoud laten zien voor hun gebruikers.
  4. Zorg voor een sterk wachtwoord zodat jouw gegevens niet in de handen komen van hackers.
  5. Help je kind bij het opzetten van een account. Zo word je er zelf handig in en verlaag je de drempel om het gesprek aan te gaan.

Deze tips gaan puur over het veilig gebruik van sociale media, maar er schuilen meer gevaren op het internet. Hier gaan wij verder op in op onze pagina Veilig Online.

Zet jij foto’s van je kinderen in zwemkleding op het internet?

Het is verleidelijk om leuke foto’s van je kind te delen op social media als Facebook. Toch is het belangrijk om hier heel zorgvuldig mee om te gaan: je weet nooit bij wie jouw foto’s uiteindelijk terechtkomen.

(Goed) voorbeeld doet volgen

Uit een onderzoek van het NOS Jeugdjournaal onder ruim 500 kinderen blijkt dat een op de drie kinderen vindt dat hun ouders verslaafd zijn aan hun smartphone. 43 procent van de ondervraagde kinderen zegt dat hun ouders meer dan 2 uur per dag bezig zijn met hun smartphone. De helft van de kinderen zegt wel eens tegen de ouders dat ze hun telefoon te vaak gebruiken.

Twee jaar eerder deed het NOS Jeugdjournaal een vergelijkend onderzoek. Bekijk deze video hier onder.

Opvoeden

Opvoeden in het digitale tijdperk is een uitdaging geworden. Sociale media is nu een integraal onderdeel van ons dagelijks leven en kan een grote invloed hebben op de ontwikkeling en het gedrag van kinderen. Als ouder is het daarom belangrijk om bewust om te gaan met sociale media en om je kinderen te begeleiden in het gebruik ervan.

Een goede manier om dit te doen is door met je kinderen in gesprek te gaan over sociale media. Praat met ze over de verschillende platforms en wat ze daar doen, en leg uit wat de risico's zijn van het gebruik van sociale media. Leer je kinderen hoe ze zichzelf en anderen kunnen beschermen tegen cyberpesten en andere online gevaren.

Het is ook belangrijk om afspraken te maken over het gebruik van sociale media. Stel duidelijke regels op over hoeveel tijd je kinderen op sociale media mogen doorbrengen en welke inhoud acceptabel is. Houd je kinderen verantwoordelijk voor hun online gedrag en toon interesse in wat ze doen op sociale media.

Tot slot, blijf zelf ook op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van sociale media. Door op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en functies, kun je beter begrijpen hoe sociale media invloed heeft op je kinderen en kun je ze beter begeleiden. Opvoeden in het digitale tijdperk vereist geduld, communicatie en consistentie, maar kan leiden tot veiliger en gezonder gebruik van sociale media voor je kinderen.

Vragen of opmerkingen?

Als u na het lezen van deze informatie meer wilt weten over dit onderwerp kunt u contact opnemen met het Digitaal Plein Katwijk of in de Vraagbaak kijken of uw vraag misschien al gesteld is. Wij helpen u graag!

Stephan de Ridder

Stephan de Ridder is werkzaam bij Sociaal Content Creator. Bij De Zintuigfabriek begeleidt hij jongeren om hun weg te vinden op het gebied van nieuwe media en ondernemen. Als één van de producenten van het preventieprogramma Shitzooi! heeft hij de Hein Roethofprijs binnen weten te slepen.

Neem contact op met Stephan