Skip to main content

Hoe kan ik WhatsApp-fraude herkennen?

 • Je krijgt een berichtje van iemand die je kent, maar vanaf een onbekend nummer. Vaak gebruiken ze wel de profielfoto van degene als wie zij zich voordoen (hoe dan?) en gebruiken ze de smoes dat ze een nieuw nummer hebben.
 • Er wordt vrij snel gevraagd om een rekening voor te schieten en daar is vaak haast bij.
 • Bellen met de persoon is vaak niet mogelijk, want dan vallen ze door de mand.
 • Een kort telefoongesprek waaruit blijkt dat de verbinding niet goed is, of dat de telefoon kapot is, kan plaatsvinden. Criminelen gebruiken dan vaak een kort fragment van een filmpje op social media, waardoor het lijkt dat het echt de persoon is die je aan de lijn denkt te hebben.

Hoe kan ik WhatsApp-fraude voorkomen?

 • Vraagt iemand om geld via WhatsApp? Bel degene waar het om gaat op met het 'oude' nummer wat je hebt van die persoon om te kijken of het verhaal klopt. Kan je de persoon niet bereiken, maak ook dan geen geld over!
 • Zorg ervoor dat ook de rest van je familie, vooral oudere mensen zijn erg vatbaar voor deze laffe manier van oplichting, op de hoogte is van WhatsApp-fraude.
 • Speel met het spelletje van de oplichter mee tot de criminelen een betaallink of rekeningnummer geven. Negeer ze vanaf dat moment, maak een screenshot en doe aangifte bij de politie.
 • Beveilig je WhatsApp.

Hoe beveilig ik mijn WhatsApp?

Dat is gelukkig niet heel moeilijk en we laten je door een aantal simpele stappen zien hoe jouw WhatsApp veiliger kan worden gemaakt.

 1. Druk op de drie puntjes rechtsboven in de WhatsApp app.
 2. Kies: Instellingen
 3. Kies: Account
 4. Kies: Privacy
 5. Zet Profielfoto op Mijn contacten, zodat je profielfoto niet door onbekenden kan worden gestolen.
 6. Zet Info op Mijn contacten, zodat onbekenden niet jouw info kunnen zien.
 7. Ga terug naar: Account.
 8. Kies: Verificatie in twee stappen en schakel deze in, zodat hackers niet bij jou WhatsApp kunnen zonder deze code.

Ik ben slachtoffer van WhatsApp-fraude

Ben je toch in de slimme praatjes van de oplichter getrapt? Je bent niet de enige. In de eerste helft van 2020 meldde de Fraudehelpdesk meer dan 6000 gevallen. Maar wat nu?

Heb je nog vragen? Stel ze vooral!

Politie Katwijk

De jeugdagent van Katwijk werkt met ouders, jongeren en collega's om jeugd die dreigt te ontsporen of daar mee bezig is op het rechte pad te krijgen. Buiten de politie werken zij samen met jongerenwerkers, Halt, de jeugdreclassering, het Jeugd- en Gezinsteam. 

Neem contact op met de jeugdagent