Skip to main content

Gewicht is al tientallen jaren een onderwerp in Katwijk, en dan met name te zwaar zijn. Ondergewicht komt veel minder vaak voor. Het meten en wegen door de jeugdverpleegkundigen op scholen voor voortgezet onderwijs laat zien dat in Katwijk iets meer dan 20% van de brugklassers al te zwaar is! In de Duin- en Bollenstreek is dat iets meer dan 13%.

Overigens is het misschien in Katwijk al langer zo, maar het is ook in elke andere gemeente wel een serieus onderwerp geworden. Dat is ook wel te verklaren: vroeger hadden meer mensen lichamelijke arbeid en bewoog iedereen meer. Tegenwoordig zitten we veel meer, zowel op het werk als in de vrije tijd. Als je hetzelfde blijft eten,  maar minder beweegt, dan is het logisch dat dit leidt tot overgewicht.

Mijn vader was automonteur en at altijd een flink bord aardappels, groente en vlees. De aardappels kleide hij tot een kuil waar een flinke plons jus in ging. Maar hij had lichamelijk werk en ook nog eens vaak in de kou, dus dat was ook wel nodig. Ik hoef dat echt niet te doen, want ik werk op een kantoor.

Wij behandelen hier een hele reeks van deelonderwerpen: diëten, schijf van vijf, fastfood, uit eten, thuisbezorgd eten, meten en beweging. We proberen daarbij om het simpel te houden. We denken dat de basisdingen de meest belangrijke dingen zijn. We willen voorkomen dat het zo ingewikkeld wordt dat mensen alleen daarom al afhaken. Dat zien we helaas al vaak genoeg gebeuren.

Het is ingewikkeld om vaste patronen in je leven te veranderen. Dat geldt zeker ook voor eten en bewegen.

Bij vragen kan je altijd contact met mij opnemen, succes!

Pel van Hattum

Pel van Hattum geeft al heel lang voorlichting bij de GGD én is vader. Hij weet veel van genotmiddelen, regels, sociale media, voeding en bewegen. Misschien kennen jullie hem wel van de oudervoorlichtingen op de Katwijkse scholen voor Voortgezet Onderwijs. "Serious business natuurlijk, maar ik neem mezelf wel met een korreltje zout op zijn tijd."

Neem contact op met Pel