Skip to main content

Frisdrank, energy & vruchtensap

En dat weten we ook wel als het gaat over drop, chocolade en koek. Maar op drinken letten we veel minder. In limonades, vruchtensapjes, energy en aanmaaksiroop zit heel veel suiker. Heb je wel eens ice-tea gedronken die niet uit de koelkast komt? Het is alsof je uit de suikerpot likt.

Marketingtruc

Maar ook in drankjes waarvan je het niet verwacht, zoals Vifit en Roosvicee, zit veel suiker. Op veel verpakkingen zijn vruchten afgebeeld. Dan denk je dat je te maken hebt met een gezond drankje, maar dat is gewoon een marketingtruc.

Aspartaam

Omdat er kritische berichten waren over suiker in het drinken hebben fabrikanten eerst ‘light-drankjes’ bedacht. Daarin zitten minder suikers maar is de zoetmaker aspartaam toegevoegd. Aspartaam is een sterke zoetstof: 200 keer zo zoet als suiker en het bevat nauwelijks calorieën. Als het in het drankje zit staat dat op het etiket (= E951). De behoefte aan een zoete smaak blijft dan.

'Zonder toegevoegde suikers'

De nieuwste verkooptruc is dat er op de verpakking staat ...% minder suiker of Zonder toegevoegde suikers. Er zijn vast nog wel meer van die teksten. Ook in vruchtensap zonder toevoegingen zit veel suiker. Die ‘hoort’ er natuurlijk ook in, maar telt wel mee.

Het valt niet mee om je weg te vinden in het doolhof van verkoopteksten die lijken op informatie. Dus valt het ook niet mee om ervoor te zorgen dat je niet veel suiker binnen krijgt met je drinken. Of misschien juist wel ……….?

Hou het gewoon bij maximaal één glas ‘limo’ per dag en drink voor de rest gewoon kraanwater. Het zal wel effe wennen zijn, maar het is de moeite waard. Kost ook veel minder tijd dan de sportschool!

Jannette Roubos

Ik ben Jannette Roubos, als Katwijks meisje van 17 jaar ben ik begonnen in de gezondheidszorg op “De Wilbert” in Katwijk. Ik werk nu als wijkcoördinator bij Zorggroep Katwijk. Door mijn ruime ervaring in de gezondheidszorg heb ik ervaring met leefstijlbegeleiding. Jouw leefstijl heeft invloed op je gezondheid en hoe je in je vel zit. Bij leefstijl moet je denken aan voeding, beweging, ontspanning, slaap, gebruik van middelen en je sociale contacten. Heb je vragen hierover, dan hoor ik het graag!

Neem contact op met Jannette