Skip to main content
 • De Schijf van Vijf geeft aan hoe je voeding, verdeeld over 5 categorieën, kan combineren tot een gezonde manier van eten
 • Maaltijdboxen zitten vaak vol met groenten en een recept. Lekker makkelijk, gezond eten.
 • Afvallen? Een dieet heeft sneller resultaat, maar een ander voedingspatroon heeft langer resultaat.
 • Van fastfood is bekend dat het veel smaakmakers als vet, zout en suiker bevat.

Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf geeft aan hoe je voeding, verdeeld over 5 categorieën, kan combineren tot een gezonde manier van eten. Gezond eten betekent zowel afwisselend als niet te veel.

De Schijf bestaat al lang en is een publicatie van het Voedingscentrum. We hebben de belangrijkste adviezen voor jullie opgesomd.

 • Eet veel groente en fruit.
 • Eet volkorenbrood, volkoren pasta en zilvervliesrijst.
 • Eet minder vlees en meer plantaardig. Wissel af met vis , peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten.
 • Eet/drink genoeg zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas.
 • Neem af en toe eens een handje ongezouten noten.
 • Gebruik zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten.
 • Drink voldoende, bijvoorbeeld water, thee en koffie.

Daarnaast kun je ook wat dingen buiten de schijf eten, denk aan een snack of een ijsje, maar neem kleine beetjes en let er op dat er niet teveel suiker, zout of vet in zit.

Als je meer wilt weten, check dan de website van het Voedingscentrum.

Stelling: elk Katwijks huishouden zou één dag vegetarisch moeten eten.

Het is bekend dat Katwijkers van vlees houden, maar het is ook wetenschappelijk aangetoond dat veel vlees eten ongezond is. Wij zijn benieuwd naar uw mening.

Maaltijdboxen

We hebben het druk. Boodschappen doen kost best veel tijd en koken ook. Het valt ook niet mee om iedere dag weer te verzinnen wat we nu weer eens zullen eten. Om het ons gemakkelijker te maken, zijn er bedrijven die complete boodschappenpakketten met recepten thuisbezorgen. Bedrijven als HelloFresh, Marley Spoon en Albert Heijn (de Allerhande Box) leveren zulke pakketten. Zo kun je de bovenstaande problemen op een makkelijke manier oplossen. 

Er kleven wat nadelen aan de maaltijdboxen. Allereerst is het duurder dan wanneer je zelf naar de winkel gaat. Ook zit er best veel geprepareerd voedsel in de boxen, bijvoorbeeld tomatenpasta uit een pot. We weten dat in die producten veel zout, vet en of suiker zit. Het af en aan rijden van de busjes, is slecht voor het milieu.

Daarnaast zetten de maaltijdboxen ons aan het denken. Het gevoel dat een maaltijd bedenken, boodschappen doen en koken best veel tijd en energie kosten is deels waar, maar is ook een gevolg van het gevoel van ‘haast’ en ‘druk’ dat je hebt. Boodschappen doen zorgt ervoor dat je beweegt, dat je mensen ziet en spreekt, dat je ideeën opdoet als je langs de schappen loopt en dat je zelf bepaalt welke ingrediënten je gebruikt. Ideetje opdoen voor een maaltijd klik hier

Fastfood

Snel eten. Het is eten dat qua bereiding snel klaar is. Wat er vooral ook snel aan fastfood is, is het feit dat je belt en het wordt thuisbezorgd. In de tijd tussen bestellen en brengen kun je wat andere dingen doen die nog moeten gebeuren. Dat komt goed uit als je het druk hebt. Minder snel is het als je zelf naar de kebabzaak, snackbar of pizzeria toe gaat om eten te halen. Als je zelf diepvriespatat maakt, moet je het eerst kopen en dan frituren. Dat kost evenveel tijd als koken. Van fastfood is bekend dat het veel smaakmakers als vet, zout en suiker bevat. Groenten in een fastfoodgerecht lijken min of meer verboden, op een klein blaadje sla aan de rand na. De porties zijn groot, maar niet goedkoop. Net als uit eten gaan, geldt ook hier: hartstikke leuk en lekker, maar maak er geen gewoonte van en doe het niet wekelijks. 

Gezonde pizza maken

Gezond patatje maken?

Uit eten

Lekker, gezellig, superleuk om te doen en je kunt in alle prijsklassen terecht. Zelfs in het kleinste gehucht kun je wel ergens uit eten. Het is lekker onthaastend, want je bent natuurlijk wel een paar uur zoet, voordat je het restaurant uit loopt. Veel restaurants hebben natuurlijk wel min of meer dezelfde menukaart. Je weet ook niet precies welke ingrediënten er gebruikt worden en hoe gezond de

samenstelling is, bijvoorbeeld wat betreft zout, vet en suiker. Ook weet je niet hoe goed de hygiëne in de keuken is. Als je naar een restaurant gaat dat adverteert met '3 gangen voor € 20,50' ben je al snel €35,- per persoon kwijt. De porties zijn vaak groot, tegen de tijd dat je aan het toetje toe bent, kun je al flink vol zitten. Kortom: vooral doen, maar niet heel vaak! Het is net als met gebak: niet te vaak, anders wordt het alleen maar ‘gewoon’.

"Vooral doen, maar niet heel vaak!"

Dieet

Als je af wilt vallen of aan je gezondheid wilt werken, dan kun je kiezen uit heel veel diëten. Natuurlijk is het goed om een plan aan te houden als je aan je gezondheid wilt werken. Sommige diëten lijken echter wel een soort religie waarin één soort voeding als ‘het kwaad’ wordt bestempeld: 'Hoe witter het brood, des te eerder ben je dood.' Aan andere diëten kleven flinke zakelijke belangen. Sonja Bakker: 'Geen nood. Start vandaag nog met mijn 8 weken (€45,-) online afslankprogramma en ontvang iedere week een nieuw weekmenu met heerlijke recepten.'

Het valt dus nog niet mee een dieet te kiezen dat bij je past, dat niet extreem is en niet veel geld kost. Welk dieet je ook kiest, het succes zal altijd voor een groot deel afhangen van je eigen discipline. Als je het dieet een tijd volgt en dan weer op de oude manier gaat eten, dan zul je waarschijnlijk ook weer snel terug zijn op je oude gewicht. Dat noemen we dan het jojo-effect.

Om dat stabiel te krijgen en te houden is het misschien beter om een ander voedingspatroon te kiezen. Misschien lukt dat niet alleen en heb je er hulp bij nodig. Dan kun je goed gebruik maken van een erkende diëtiste in je woonplaats. Het verschil tussen een voedingspatroon en een dieet is dat een dieet tijdelijk resultaat geeft en het resultaat van een voedingspatroon blijvend is. Een dieet heeft sneller resultaat, maar een ander voedingspatroon heeft langer resultaat.

Wanneer je op Google het woord 'dieet' opzoekt, geeft Google 'ongeveer 31.700.000 resultaten (0,38 seconden)'. Enorm veel opties dus. Als je een ander voedingspatroon wilt, kun je dat het beste samenstellen met de Schijf van Vijf

Heb je vragen na het lezen van dit stuk? Neem dan contact met ons op, we beloven snel te reageren!

Opvoeden

Opvoeden en gezond eten zijn nauw met elkaar verbonden. Als ouders of verzorgers is het belangrijk om kinderen gezonde eetgewoonten aan te leren, zodat ze opgroeien tot gezonde volwassenen. Dit kan bijvoorbeeld door het bieden van gezonde maaltijden en snacks, het beperken van suiker en junkfood en het aanmoedigen van het eten van groenten en fruit. Ook het goede voorbeeld geven als ouder is belangrijk, door zelf gezonde keuzes te maken en een positieve houding ten opzichte van gezonde voeding te hebben. Daarnaast kan het betrekken van kinderen bij het kiezen en bereiden van maaltijden en het geven van uitleg over de voordelen van gezonde voeding, bijdragen aan een gezond eetpatroon op de lange termijn.

Pel van Hattum

Pel van Hattum geeft al heel lang voorlichting bij de GGD én is vader. Hij weet veel van genotmiddelen, regels, sociale media, voeding en bewegen. Misschien kennen jullie hem wel van de oudervoorlichtingen op de Katwijkse scholen voor Voortgezet Onderwijs. "Serious business natuurlijk, maar ik neem mezelf wel met een korreltje zout op zijn tijd."

Neem contact op met Pel