Skip to main content
 • Een groot deel van de jongeren speelt games op hun telefoon, pc of console (PlayStation, xbox etc.)
 • Minecraft is de laatste jaren erg populair bij de jongeren in Katwijk
 • Met in-game/in-app aankopen koop je extra functies/levens/levels in (veelal gratis) spelletjes. 
 • PEGI geeft aan vanaf welke leeftijd een game gespeeld kan worden omdat er bijvoorbeeld geweld, grof taalgebruik, angst, seks, drugs, discriminatie of gokken in voorkomt.

Populariteit wisselt snel

Waar opeens Minecraft nog het meest gespeelde spel onder jongeren was, maakt Fortnite weer een nieuwe opmars. Maar ook het veel besproken Grand Theft Auto V maakt een nieuwe opmars. Uit een onderzoek onder 25 jongeren uit Katwijk blijkt dat de lokale trends overeenkomen met de landelijke trends.

1. Minecraft

Minecraft is over de afgelopen jaren een van de meest populaire games, onder zeer diverse doelgroepen. In een wereld bestaande uit vierkante blokken kunnen spelers van de game het online tegen elkaar opnemen of kunnen zij samenwerken. Meer dan 91 miljoen spelers loggen maandelijks in op de game die al meer dan 250 miljoen keer is verkocht.

 • Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.
 • Het spel bevat niet-realistisch of niet-expliciet geweld. 
 • Het spel kan beelden of geluiden bevatten die angstaanjagend kunnen zijn voor jongere kinderen.
 • Het spel biedt de mogelijkheid om online interactie te hebben met andere spelers.

2. Grand Theft Auto 5

Grand Theft Auto 5 is waarschijnlijk het meest succesvolle entertainmentproduct uit de geschiedenis. De game is enorm gewelddadig, maar is tegelijkertijd een keiharde spiegel voor de Amerikaanse samenleving. Alles wat je in de echte wereld zou kunnen doen, is ook mogelijk in GTA 5. De game is één van de sfeervolste spellen ooit gemaakt. Dit maakt het echter wel grafisch zeer expliciet.

 • Het spel is geschikt voor volwassenen vanaf 18 jaar.
 • Het spel bevat realistisch ogend geweld.
 • Het spel bevat grof taalgebruik. (bvb. seksueel expliciete taal of godslastering).
 • Het spel biedt de mogelijkheid tot in-game aankopen.
 • Het spel biedt de mogelijkheid om online interactie te hebben met andere spelers.

3. Roblox

Roblox is wereldwijd een enorme hit onder kinderen, en toch blijft het voor ouders vaak een vreemd en soms verwarrend spel. Net als bij Minecraft vroeger, trekt Roblox jongeren deels aan omdat het voor ouders een mysterie lijkt te zijn. Deze mysterieuze aantrekkingskracht maakt het extra spannend voor kinderen, maar kan ook zorgen voor bezorgdheid over de veiligheid, vooral omdat veel van het spel online plaatsvindt.

 • Op Roblox vind je vooral spellen die door gebruikers zélf gemaakt worden: hier geeft een organisatie als PEGI geen leeftijdsadvies over. PEGI kan namelijk niet inschatten wat voor spellen gebruikers precies gaan maken in Roblox. In plaats van een leeftijdsadvies geeft PEGI daarom een oranje waarschuwing in de vorm van een uitroepteken. Dat betekent: ouderlijk toezicht gewenst
 • Het spel biedt de mogelijkheid tot in-game aankopen.
 • Het spel biedt de mogelijkheid om online interactie te hebben met andere spelers.

4. Fortnite, Battle Royale

In Fortnite, Battle Royale spelen honderd spelers tegen elkaar op één steeds kleiner wordend slagveld. Het team, of speler, die als laatste overblijft heeft het potje gewonnen. VICTORY ROYALE! 'Battle Royale' spellen zijn enorm populair onder gamers. De spanning is te snijden wanneer je andere spelers tegen komt of tot bijvoorbeeld de laatste drie spelers behoort. Wanneer je neergeschoten wordt is het spel afgelopen.

 • Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar.
 • Het spel toont geweld tegenover verzonnen personages en niet-realistisch geweld tegenover menselijk ogende personages.
 • Het spel biedt de mogelijkheid tot in-game aankopen.
 • Het spel biedt de mogelijkheid om online interactie te hebben met andere spelers.

5. FIFA

FIFA 23 bouwt voort op het succes van haar voorgangers. Het spel probeert een zo realistisch mogelijk uiterlijk te hebben. De spelers, het publiek en het veld zien er levensecht uit. De besturing van het spel is simpel en dus makkelijk op te pakken voor nieuwe spelers. 

 • Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.
 • Het spel biedt de mogelijkheid tot in-game aankopen.

Wat zijn in-game aankopen?

Met in-game/in-app aankopen koop je extra functies/levens/levels in (veelal gratis) spelletjes. Vooral voor kinderen is dit misleidend: ze realiseren zich niet je met echt geld moet betalen. Het resultaat: hoge rekeningen voor ouders.

Hoe weet ik welke game mijn kind kan/mag spelen?

PEGI geeft aan vanaf welke leeftijd een game gespeeld kan worden. Dat wordt ook afgedrukt op de verpakking van elke game, op bijna iedere game staat een leeftijdsadvies. Daarnaast geeft PEGI aan of er geweld, grof taalgebruik, angst, seks, drugs, discriminatie of gokken in voorkomt. Wat ook belangrijk is is dat aangegeven wordt of je online aankopen doet. Veel mensen zijn er niet op bedacht, maar natuurlijk proberen producenten zoveel mogelijk te verdienen en koop(t) je (kind) ongedacht en ondoordacht allerlei dingen die verband houden met het spel. 

Meer informatie is te vinden op de website van Kijkwijzer en de website Wat Speelt Mijn Kind?

Vragen of opmerkingen?

Als u na het lezen van deze informatie meer wilt weten over dit onderwerp kunt u contact opnemen met het Digitaal Plein Katwijk of in de Vraagbaak kijken of uw vraag misschien al gesteld is. Wij helpen u graag!

Stephan de Ridder

Stephan de Ridder is werkzaam bij Sociaal Content Creator. Bij De Zintuigfabriek begeleidt hij jongeren om hun weg te vinden op het gebied van nieuwe media en ondernemen. Als één van de producenten van het preventieprogramma Shitzooi! heeft hij de Hein Roethofprijs binnen weten te slepen.

Neem contact op met Stephan