Skip to main content
  • Sexting is het verspreiden of delen van seksueel getinte berichten, foto's en/of video's op sociale media.
  • In de gemeente Katwijk is een unieke preventiemethode ontwikkeld om kinderen bewust te maken van de risico's van sexting
  • Volgens de wet is het maken van een naaktfoto bij een minderjarige strafbaar, maar ook bij meerderjarige is het mogelijk dat sexting strafbaar is
  • Wees niet bang om contact op te nemen met de politie als jouw kind slachtoffer is van sexting
meisje telefoon sexting

Meer dan alleen sexting..

We hebben het vaak over sexting, maar bij het maken, versturen én ontvangen van sexueel getinte foto's en filmpjes kunnen meer problemen komen kijken, zoals afpersing, online kinderlokken en pesten.

Sexting

Over sexting lezen we het meest in het landelijke nieuws. Dit is het verspreiden of delen van seksueel getinte berichten, foto's en/of video's van jezelf of anderen via mobiele telefoons en op sociale media.

Sextortion

Het kan ook het geval zijn dat iemand wordt gechanteerd en afgeperst met naaktbeelden die van hem of haar zijn gemaakt, bijvoorbeeld via de webcam. Dit noemen wij sextortion.

Grooming

Een groomer is iemand die zich online voordoet als kind, maar eigenlijk een volwassen persoon is. Het kan voorkomen dat hij of zij hier slechte bedoelingen mee heeft. Denk bijvoorbeeld aan seksueel misbruik of het maken van kinderporno.

Slutshaming

De pesterijen als gevolg van bijvoorbeeld een doorgestuurde foto, waarbij het slachtoffer voor slet of hoer wordt uitgemaakt, noemen we slutshaming. Dit is het bestempelen van een meisje of vrouw als slet of hoer omwille van haar seksuele gedrag.

Bekijk hier de trailer van Shitzooi!

Kinderen bewust maken van de mogelijke risico's

Shitzooi is een preventieprogramma ontwikkeld door politie Katwijk en Sociaal Content Creators. In combinatie met preventielessen van het Welzijnskwartier en Halt bieden zij een compleet pakket aan voor scholen om jongeren bewust te maken van de risico’s van sexting. In een interactieve les bekijken de leerlingen een video waarin zij zelf het vervolg van de video mogen bepalen. Op die manier worden zij door een verhaal heen geleid en krijgen de leerlingen tussen de verschillende video’s door handige tips mee van de politie.

Na een jaar voorlichting geven zien wij al goede resultaten bij de jongeren in Katwijk. Toch is het goed om er aandacht aan te blijven besteden. - Herman

Is sexting strafbaar?

Volgens de wet is het maken van een naaktfoto bij een minderjarige strafbaar, maar in de praktijk wordt er per zaak gekeken naar het hoe en wat. Wanneer de foto's met wederzijdse goedkeuring worden verstuurd, is er waarschijnlijk geen enkel probleem. Wanneer de foto's tegen de wil van degene die erop staat wordt verstuurd, is dit strafbaar. Zo zijn er meer situaties waarin sexting strafbaar is. 

Er is in ieder geval sprake van een strafbaar feit wanneer:

  • er is sprake van druk of dwang

  • de beelden zijn verspreid

  • degene van wie de beelden zijn gemaakt wist dit niet

  • de betrokkenen zijn ongelijkwaardig, bijvoorbeeld bij een groot leeftijdsverschil

  • de beelden zijn gebruikt voor pesten of chantage

  • de beelden zijn gemaakt om er geld mee te verdienen

Zit je kind in een vervelende situatie of heb je het vermoeden dat je kind in een vervelende situatie zit? Schroom niet om contact op te nemen met jeugdagent Herman.

Politie Katwijk

De jeugdagent van Katwijk werkt met ouders, jongeren en collega's om jeugd die dreigt te ontsporen of daar mee bezig is op het rechte pad te krijgen. Buiten de politie werken zij samen met jongerenwerkers, Halt, de jeugdreclassering, het Jeugd- en Gezinsteam. 

Neem contact op met de jeugdagent