Skip to main content

Kinderen/pubers zijn op seksueel gebied vaak al veel verder dan ouders zich realiseren. Het is belangrijk rond de leeftijd van 11 jaar ‘HET’ gesprek te voeren over seks. Dit is natuurlijk preventief. Kinderen die een goede band hebben met hun ouders hebben en op een positieve manier met hun ouders kunnen praten over seksualiteit, hebben later minder problemen op dit gebied (zij beginnen later met seks en beschermen zich beter tegen zwangerschap en soa’s) en zijn meer tevreden over hun seksuele relaties.

Hoe pak je dit aan?

Allereerst is het belangrijk is om rustig te blijven, bereid je voor en heb een open houding. Vertel geen eigen ervaringen, maar vraag naar wat hij/zij al weet en vul aan of verbeter. Houd je antwoorden kort en duidelijk. Weet je het zelf ook niet precies? Zoek het samen op. 



Linda van Delft van de GGD geeft in onderstaande video een aantal goede tips!

Bedenk je dat als je je kind geen informatie geeft over seks, hij/zij de informatie op andere manieren zal vinden. Denk aan internet, verhalen van leeftijdsgenootjes, enzovoort. De kans bestaat dat hij/zij foute informatie voor waar aanneemt. Door het thema seks te bespreken, kun je je kind sturen en de boodschap meegeven die jij als ouder belangrijk vindt. Laat het niet alleen over aan school, want vaak is dat niet voldoende. 

Heb je nog geen puber, maar een jong kind? Dan ligt er ook al een taak voor ouders op het gebied van seksuele ontwikkeling. Kinderen beginnen al jong met vragen stellen. Geef hier normaal antwoord op, passend bij de leeftijd en wijd niet teveel uit. Jonge kinderen zijn vaak al tevreden met een simpel antwoord, zoals ‘Baby’s komen uit de buik van hun mama’. Hierdoor leren kinderen dat het normaal is om dit soort vragen te stellen aan hun ouders en zullen ze sneller met vragen, verhalen of problemen naar hun ouders toekomen! 

Let op, vandaag de dag kan je onderwerpen als sexting, sextiortion, grooming en deepfake niet meer overslaan. Lees je dus goed in, zodat je goed op te hoogte bent. 

Nadine de Koning

Nadine de Koning is al 9 jaar werkzaam bij het Welzijnskwartier als jongerenwerker in diverse jongerencentra. Als ambulant jongerenwerker zoekt zij ook de jongeren op straat op. Daar probeert Nadine inzicht te krijgen wat jongeren bezighoudt en geeft zij informatie en advies. Ook voorlichtingen en trainingen geven is een onderdeel van haar werk. Voor het project Shitzooi heeft Nadine samen met de politie, Sociaal en Halt de prestigieuze Hein Roethof prijs gewonnen.

Neem contact op met Nadine