Skip to main content

Naar bed gaan wil niet zeggen dat je ook slaapt. Velen worden tussentijds wakker, slapen moeilijk in en/ of en slapen liggen te piekeren. Nu zijn er best veel omstandigheden die je moeilijk kunt beïnvloeden maar een aantal zeker wel. Deze tips gelden zowel voor jongeren als voor volwassenen:

  • Hou vaste gewoontes aan: zoals zoveel mogelijk elke avond op dezelfde tijd naar bed gaan. Spullen voor morgen klaar leggen en daarna uitkleden, wassen, tanden poetsen, enzovoorts.
  • Zorg ervoor dat je voldoende beweegt. We leiden een leven waarin we in ons hoofd vaak druk bezig zijn maar veel minder met ons lijf, waarin we ook veel binnen zijn; evenwicht daartussen is belangrijk. De hele dag binnen gezeten en hard gewerkt (met je hoofd)? Loop nog even naar buiten. Ook als je het gevoel hebt daar te moe voor te zijn. Je slaapt beter als je regelmatig naar buiten gaat en beweegt.
  • Doe geen geestelijk inspannende dingen het laatste uur voor het slapen gaan: geen werkmails, gamen, huiswerk maken, sociale media, moeilijke gesprekken met je partner. 
  • Beeldschermen verstoren de aanmaak van melatonine, de stof die nodig is om slaperig te worden. Veel beeldschermen hebben een 'Night Shift'-functie.  Door die functie wordt het witte en blauwe licht gefilterd en zijn de kleuren op het scherm warmer. Dit blijft een lapmiddel!
  • Pubers maken sowieso later melatonine aan: dat maakt dat ze later inslapen en ook later wakker willen worden. Maar dat is tijdelijk en de maatschappij (begintijd school of werk) houdt daar geen rekening mee.
  • Koop geen melatonine zolang dat niet strikt nodig is. Het zorgt er misschien voor dat je in slaap valt maar het laat het probleem dat er achter het niet in kunnen slapen zit gewoon in stand. 
  • Drink ‘s avonds geen koffie, cola, ice-tea, energiedrank of andere cafeïne-houdende dranken. Van meerdere glazen alcohol slaap je wel sneller in maar wordt je ook eerder wakker en of slaap je onrustiger.
  • Uitslapen in het weekend heeft wel nut maar is niet voldoende om te weinig slaap doordeweeks in te halen. 
  • Zorg dat de slaapkamer koel en donker is. dat is misschien niet ‘spannend’, maar je slaapt er wel lekker.

P.S. En als je het zelf eens tussendoor flink zat bent doe dan een lekker tukkie, oftwel een power-nap! 

Pel van Hattum

Pel van Hattum geeft al heel lang voorlichting bij de GGD én is vader. Hij weet veel van genotmiddelen, regels, sociale media, voeding en bewegen. Misschien kennen jullie hem wel van de oudervoorlichtingen op de Katwijkse scholen voor Voortgezet Onderwijs. "Serious business natuurlijk, maar ik neem mezelf wel met een korreltje zout op zijn tijd."

Neem contact op met Pel