Skip to main content

Het is bijna alle dagen in het nieuws: bedreigingen, afrekeningen, bommen, liquidaties, vergismoorden, vergisontvoeringen en brandstichtingen. Vaak gaat het hier om allerlei ernstig geweld tussen criminelen in het drugsmilieu. Maar omdat dat geweld steeds bruter wordt, raken er ook vaker onschuldige burgers bij betrokken. Niet alleen in Amsterdam, maar in het hele land.

Zonder kopers geen verkopers

Als je terug redeneert dan kun je zeggen dat dit geweld bestaat omdat de 'verkopers geld binnen harken met het verkopen van drugs. Er is een markt voor en dat wil zeggen dat er ook mensen zijn die drugs kopen. Zo lang als er op deze markt veel geld binnen te halen is, zal die ook blijven bestaan, zullen criminelen elkaar blijven bestrijden, zal er meer geweld volgen. Zonder kopers geen verkopers!   

Kritisch kijken 

Misschien denk je "Maar dat is op veel andere markten ook zo? Helemaal waar! Wie goedkope kleding koopt, werkt mee aan kinderarbeid. Wie producten met palmolie koopt werkt mee aan ontbossing en wie veel karbonaadjes eet draagt bij aan dierenleed.

Het is altijd zaak om je eigen handelen kritisch te bekijken. Dat geldt voor de karbonade-eter, de drugsgebruiker en degene met de kast vol goedkope kleding.

Gaan mensen hierdoor anders kiezen? Stoppen ze met drugs en kiloknallers? We rekenen er niet op, maar we hopen het wel.