Skip to main content

Dit heet reflexieve conditionering: je reageert automatisch en onbewust op een bepaald signaal.  Het is al gebeurd voor je het zelf weet en zonder dat je er bij nadenkt. Eigenlijk heb je er geen stuur meer over.

Je ziet overal om je heen gebeuren; mensen die meteen reageren als hun mobieltje een geluidje maakt. Iemand belt of stuurt een appje. “Kijken! Nu!” is de onbewuste reflex. Midden in het verkeer, tijdens de boodschappen, terwijl ze met een ander zitten te eten.

Op dat moment zelf is het soms irritant, soms zelfs gevaarlijk. Maar wat eigenlijk erger is is dat het op de langere termijn gaat lijken op reflexieve conditionering of FOMO (= bang iets te missen) of zelfs verslaving. Kiest u zelf maar hoe u het noemt.

Het is ongezond gedrag als je niet anders kan dan onmiddellijk reageren op een bepaald geluidje: het kost veel tijd, het geeft stress en verhindert je geconcentreerd bezig te zijn met iets anders.

Als kinderen proberen door zeuren hun zin door te drijven is negeren een goed middel om het ze af te leren. Als u voor uzelf of voor uw kinderen het gevoel hebt dat je wel sterk de neiging hebt om heel snel te reageren op je mobiel zou je kunnen oefenen om deze eens een tijd te negeren.

Bepaalde uren van de dag niet reageren, als je vergadert niet, tijdens het eten niet, niet als je geconcentreerd huiswerk doet, niet als je met iemand zit te praten en al zeker niet als je in bed ligt. Het zal in het begin niet meevallen maar met oefenen, stug volhouden schep je voor jezelf ‘vrije tijd’. Oefening baart kunst.

 

Pel van Hattum

Pel van Hattum geeft al heel lang voorlichting bij de GGD én is vader. Hij weet veel van genotmiddelen, regels, sociale media, voeding en bewegen. Misschien kennen jullie hem wel van de oudervoorlichtingen op de Katwijkse scholen voor Voortgezet Onderwijs. "Serious business natuurlijk, maar ik neem mezelf wel met een korreltje zout op zijn tijd."

Neem contact op met Pel