Skip to main content
  • Cannabis kan zorgen voor een licht ontspannen en vrolijk gevoel. Sommige mensen worden er onrustig en angstig van.
  • Cannabis is een middel waar je afhankelijk van¬†kunt raken.
  • Blowen kan¬†ook voor vervelende effecten zorgen, zoals¬†concentratieproblemen, desinteresse en passiviteit.
  • Ook is blowen slecht voor de longen.
  • Ga het gesprek met je kind aan en stel grenzen.

De effecten van cannabis

Cannabis kan ervoor zorgen dat je je licht ontspannen voelt, dit komt vooral door de stof THC. Ook kan de omgeving intenser worden ervaren en kan cannabis zorgen voor een vrolijke stemming. Vaak krijgen gebruikers een lachkick en een vreetkick. De laatste twee effecten nemen af naarmate iemand vaker gebruikt. Niet iedereen vindt de effecten van cannabis prettig. Sommige mensen worden er juist onrustig en angstig van.

hasj, wiet, blowen, joint, marihuana

Worden je longen schoon van blowen?

Wij horen het vaak: 'Van blowen worden je longen schoon.' Is dit zo, of is blowen net zo slecht als roken?

Afhankelijkheid

Cannabis is een middel waar je afhankelijk van kunt raken, omdat het ontspannen effect als prettig wordt ervaren. Je kunt het gevoel krijgen dat je cannabis nodig hebt om te kunnen functioneren. De ene persoon is gevoeliger voor een afhankelijkheid dan de ander. Dit heeft te maken met de kenmerken van de persoon zelf en de omgeving waarin hij/zij het middel gebruikt. Bij jongeren die problematisch blowen of afhankelijk zijn, zien we dat het blowen een functie heeft. Bijvoorbeeld omgaan met stress en tegenslagen, tot rust komen, omgaan met vervelende gevoelens, enzovoort. 

Andere risico's

Daarnaast kan blowen voor andere vervelende effecten zorgen, zoals concentratieproblemen, schooluitval, desinteresse, moeite met opstaan en passiviteit. Door blowen ben je sneller geneigd dingen uit te stellen, in plaats van aan te pakken. Op lange termijn kan dit ervoor zorgen dat je belangrijke vaardigheden, zoals omgaan met stress, tegenslagen of emoties, niet leert. 

Blowen kan een psychose uitlokken, maar dat kan alleen als je hier kwetsbaar voor bent. Hoe jonger de persoon die blowt, hoe groter de kans op een psychose.

Ook is blowen 2 tot 5 keer¬†slechter voor de longen dan roken. Dit komt door het ontbreken van de filter en door de manier van inhaleren. Mensen die blowen, inhaleren over het algemeen dieper en houden de ge√Įnhaleerde rook langer vast. Hierdoor komt er meer teer en meer koolmonoxide in de longen terecht. Blowen met een vaporizer is, wanneer je de vaporizer goed afstelt,¬†niet schadelijk voor longen.¬†

7 dingen die je moet weten over cannabis

Herkennen

Mensen die stoned zijn, hebben vaak iets rodere ogen. Daarnaast ruik je vaak een sterke hasj-/wietlucht om hen heen. Veel mensen krijgen na het roken van wiet of hasj last van een vreetkick. Dat betekent dat je enorme trek krijgt, vaak vooral in zoete dingen. Sommige mensen krijgen ook een lachkick en schieten dus snel in de lach om kleine dingen. Iemand die stoned is over het algemeen moeite met concentreren. Als je stoned bent functioneert je korte termijn geheugen slechter, hierdoor kan je dingen die net gebeurt of gezegd zijn snel vergeten. 

Wees heel voorzichtig bij het herkennen en voorkom dat je iets onschuldigs verward met drugsgebruik!

Praat over cannabis

De meeste jongeren blowen niet. Wel zullen zij op 13-, 14- of 15-jarige leeftijd mensen tegenkomen die blowen. Je kind zal voor de keuze komen te staan om wel of niet mee te roken. Het is goed om, voordat jouw kind in een dergelijke situatie komt, al een gesprek over blowen gevoerd te hebben. Ga met je kind in gesprek over cannabis, zodat je weet of dit speelt in het leven van je kind, je informatie kunt geven en de regels kunt bespreken. (Zie: Praten over middelengebruik)

Van Katwijkse scholieren uit klas 2 & 4 heeft 4% recent (in de afgelopen 4 weken) hasj of wiet gebruikt. In 2008 was dit aantal meer dan twee keer zo hoog. Het is hoogst waarschijnlijk dat deze jongeren ook al roken of drinken. In bijna alle gevallen beginnen jongeren daarmee, vóórdat ze aan andere middelen beginnen. 

Eén van de beste manieren om drugsgebruik te voorkomen, is het voorkomen van roken en drinken op jonge leeftijd, dus voordat een kind 18 jaar is. 

Help, mijn kind blowt!

Niet alle jongeren raken verslaafd aan cannabis. Toch raken veel jongeren door cannabis in de problemen. Het is daarom heel begrijpelijk dat je schrikt wanneer je erachter komt dat je kind blowt. Raak niet in paniek, maar pak dit moment wel aan om het gesprek met uw kind aan te gaan.

Vraag eerst wat je kind prettig vindt aan het blowen en wat het hem/haar oplevert. Ouders zijn geneigd om direct de negatieve kant te benaderen, hierdoor kan je het contact met je kind verliezen. Help je puber om zelf na te denken over de situatie door open vragen te stellen. Ga pas daarna over op het geven van advies en informatie. Bespreek de risico's, maar vermijd spookverhalen, en blijf grenzen stellen. (Zie: Praten over middelengebruik)

Voor vragen en advies kan u altijd contact met ons opnemen of in de Vraagbaak kijken of uw vraag misschien al gesteld is. Wij helpen u graag!

Petra van der Meij

Petra van der Meij werkt als preventiedeskundige voor Brijder. Ze gaat met jongeren en ouders in gesprek over middelengebruik en schermgebruik. Ook geeft ze training aan professionals. Ze werkt regelmatig samen met andere organisaties, zoals het jongerenwerk, Bureau Halt, het CJG en het JPT. 
 

Neem contact op met Petra