Skip to main content
  • In de Tabakswet, de Drank- en Horecawet en de Opiumwet staan de regels voor het in bezit hebben en gebruiken van alcohol, tabak en drugs.
  • Voor mensen onder de 18 jaar gelden andere regels dan voor mensen boven de 18 jaar.
  • Bij overtreding van de wet kunnen jongeren onder de 18 een boete krijgen, een Haltafdoening of, in het ergste geval, worden vervolgd.

Alcohol

Als je nog geen 18 jaar bent, mag je geen alcohol bij je hebben of drinken op een openbare plek. Er mag geen alcohol aan je verkocht worden.

Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je een boete krijgen: € 50 als je nog geen 16 bent en € 100 als je 16 of 17 bent. Daarnaast zal de alcohol in beslag worden genomen. In plaats van een boete kun je ook een verwijzing naar Halt krijgen. Dit mag je niet zelf bepalen. 

Tabak, vapes, snus

Als je jonger bent dan 18 jaar mag er geen tabak (of andere rookwaar zoals vapes) aan je verkocht worden, maar is het niet strafbaar als je het bij je hebt.

Snus valt onder de Warenwet tenzij er tabak in zit. Snus mag aan niemand verkocht worden als er meer dan 0,035 milligram nicotine per zakje in zit. Feitelijk betekent het dat het helemaal niet verkocht mag worden.

Heeft jouw kind wel eens een HALT straf gehad?

Jongeren zoeken soms de grens op. Experimenteren hoort bij hun leeftijd. Maar soms gaan zij te ver en plegen ze een misdrijf of overtreding. De omgeving kan hier veel last van hebben. Denk aan de winkelier van wie gestolen wordt of de bewoners van een wijk waar een groep jongeren overlast veroorzaakt. Door direct en op een grondige manier in te grijpen, voorkomt Halt dat gedrag van kwaad tot erger wordt.

Softdrugs

Softdrugs zijn cannabis (hasj, wiet) en paddo’s. 

Alle kweek, handel in en bezit van softdrugs zijn nog steeds verboden in de wet en dus strafbaar. 
 

Maar afgesproken is dat bij de handhaving van de wet een gedoogbeleid geldt: Als je 18 jaar of ouder bent en je hebt maximaal 5 gram bij je dan wordt er niet gehandhaafd. In de meeste gevallen zal de politie de softdrugs niet in beslag nemen. Als je meer dan 5 gram bij je hebt, word je al snel als dealer gezien. Dat is een misdrijf en hierom word je 'vervolgd'.

Dit geldt niet voor jongeren onder de 18! Wanneer je minderjarig bent, word de drugs afgepakt en word je vervolgd.

Harddrugs

Harddrugs zijn alle andere verboden drugs, zoals speed, cocaïne en xtc.

Alle kweek, het maken van, handelen in en bezit van harddrugs zijn verboden. 

Er is geen gedoogbeleid afgesproken, maar als mensen van 18 jaar of ouder een gebruikershoeveelheid bij zich hebben, worden deze mensen niet vervolgd. Wel worden de drugs wel in beslag genomen. Als uit andere gegevens blijkt dat het om verkoop gaat (dealerindicatie) dan wordt dit vervolgd. 

Dit geldt niet als je nog geen 18 bent! Dan worden de drugs in beslag genomen en word je vervolgd.

"Nederland, de onttroonde koning van de wiet"

Een korte uitleg van jeugdagent Herman

Misschien zal je hierboven wat woorden hebben gelezen waarvan de betekenis nog niet helemaal duidelijk voor je is. Heb je na het lezen van de onderstaande begrippen nog vragen, neem dan contact op met jeugdagent Herman!

Gebruikshoeveelheid: Bij softdrugs gaat dit om 5 gram of minder. Voorbeelden van gebruikershoeveelheden van harddrugs zijn maximaal 0,5 gram cocaïne of speed, 1 XTC pil en minder dan 5 milliliter GHB. 

Vervolgen: Als je de wet overtreedt, kan er sprake zijn van een overtreding of een misdrijf. Dat hangt af van de ernst van wat je doet. Bij lichte overtredingen kun je een boete krijgen of naar Halt verwezen worden. Als het ernstiger is, is er sprake van een misdrijf en word je vervolgd. Mogelijk krijg je een verwijzing naar Halt, een straf en of een strafblad.

Politie Katwijk

De jeugdagent van Katwijk werkt met ouders, jongeren en collega's om jeugd die dreigt te ontsporen of daar mee bezig is op het rechte pad te krijgen. Buiten de politie werken zij samen met jongerenwerkers, Halt, de jeugdreclassering, het Jeugd- en Gezinsteam. 

Neem contact op met de jeugdagent