Skip to main content

‘Drugsgebruik loopt uit de hand: er klopt iets niet als samenleving zo genarcotiseerd is’

Martelkamers op het Brabantse platteland? Teun Voeten kijkt nergens meer van op. Sinds de in Boxtel geboren fotograaf drie jaar lang verslag deed van de drugsoorlog in Mexico, weet hij hoe walgelijk het eraan toe gaat in de wereld van cocaïne en crystal meth. ,,Iedereen die cocaïne gebruikt, is medeplichtig.”

 

‘Patserig gedrag’ is volgens onderzoeker Teun Voeten typisch voor Marokkaanse drugscriminelen.

Snel geld verdienen

Het handelen in drugs lijkt erg aantrekkelijk. Je kunt snel veel geld verdienen door drugs te maken, af te leveren of er zelf in te handelen. Toch is het een stuk minder rooskleurig dan het lijkt. Drugshandel is verboden. Een dealer loopt de kans om opgepakt en vervolgd te worden. Ook stoppen met handelen in drugs kan moeilijk zijn. Criminelen kunnen dealers onder druk zetten, zodat er een uitweg mogelijk lijkt.

Regelmatig halen afrekeningen in criminele organisaties, zoals moord (soms bij vergissing), ontvoering, ripdeals en geweld, de media. In deze video vertelt een dealer wat dealen inhoudt en waarom hij dealt. 

Dader of slachtoffer?

Iemand die in drugs dealt, heeft daar niet altijd zelf voor gekozen. Soms is er sprake van geldzorgen, druk van buitenaf of zelfs van criminele uitbuiting. Niet iedere dealer overziet de gevolgen en de risico's van zijn/haar daden. Hoe een jongere kan worden verleid tot dealen, zie je in dit filmpje.

Heb je het vermoeden dat jouw zoon of dochter het verkeerde pad op gaat? Neem dan contact met ons op. We kunnen je adviseren en ondersteunen. We gaan vertrouwelijk met je informatie om.

Herman Oude Veldhuis

Herman is jeugdagent en werkt met ouders, jongeren en collega's om jeugd die dreigt te ontsporen of daar mee bezig is op het rechte pad te krijgen. Buiten de politie werkt hij samen met jongerenwerkers, Halt, de jeugdreclassering, het Jeugd- en Gezinsteam. Op scholen besteedt Herman veel tijd aan voorlichtingen om preventief te werken.

Neem contact op met Herman