Skip to main content

"Drugsgebruik loopt uit de hand: er klopt iets niet als samenleving zo genarcotiseerd is"

Martelkamers op het Brabantse platteland? Je kunt het je niet voorstellen maar Teun Voeten kijkt nergens meer van op. Sinds de in Boxtel geboren fotograaf drie jaar lang verslag deed van de drugsoorlog in Mexico, weet hij hoe walgelijk het eraan toe gaat in de wereld van cocaïne en crystal meth. Opvallende uitspraak van hem: ,,Iedereen die gebruikt is ook (onbedoeld) medeplichtig.”

Snel geld verdienen?

Het handelen in drugs lijkt aantrekkelijk; je kunt snel veel geld verdienen door drugs te maken, af te leveren of er in te handelen. Toch is het een stuk minder rozengeur en maneschijn dan dat het lijkt. Drugshandel is verboden, een dealer loopt de kans om opgepakt en vervolgd te worden. Maar vooral ook stoppen met handelen in drugs is vaak heel moeilijk. De grote criminelen zetten de kleinere dealers en koeriers onder druk, chanteren hen of zorgen ervoor dat de dealers een schuld bij hen hebben, zodat er geen uitweg is.

Regelmatig halen afrekeningen in criminele organisaties, zoals moord (soms bij vergissing), ontvoering, ripdeals en geweld de media. In deze video vertelt een dealer wat dealen inhoudt en waarom hij dealt. 

Dader of slachtoffer?

Iemand die in drugs dealt heeft daar niet altijd zelf voor gekozen. Soms is er sprake van geldzorgen, druk van buitenaf of zelfs van criminele uitbuiting. Niet iedere dealer overziet de gevolgen en de risico's van zijn/haar daden. Hoe een jongere kan worden verleid tot dealen, zie je in dit filmpje.

Heb je het vermoeden dat jouw zoon of dochter in de verkeerde omgeving zit? En daarom het risico loopt in het criminele circuit te raken? Neem dan contact met ons op. We kunnen je adviseren en ondersteunen. We gaan vertrouwelijk met je informatie om.

Politie Katwijk

De jeugdagent van Katwijk werkt met ouders, jongeren en collega's om jeugd die dreigt te ontsporen of daar mee bezig is op het rechte pad te krijgen. Buiten de politie werken zij samen met jongerenwerkers, Halt, de jeugdreclassering, het Jeugd- en Gezinsteam. 

Neem contact op met de jeugdagent