Skip to main content
  • Wanneer iets op het internet staat is het bijna onmogelijk deze informatie weer 100% te verwijderen
  • 123456, qwerty, 123456789, welkom en 12345 zijn in Nederland de meest gebruikte wachtwoorden
  • Doormiddel van phishing proberen internet criminelen jouw persoonsgegevens, wachtwoorden en zelfs jouw bankgegevens te achterhalen.
  • Sinds 25 mei 2018 zijn met de nieuwe privacywet bedrijven verplicht beter om te gaan met jouw gegevens

Vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen, tips voor andere ouders of opmerking over het veilig gebruiken van het internet? Dan kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen met het Digitaal Plein Katwijk of in de Vraagbaak kijken of uw vraag misschien al gesteld is. Wij helpen u graag!

Stephan de Ridder

Stephan de Ridder is werkzaam bij Sociaal Content Creator. Bij De Zintuigfabriek begeleidt hij jongeren om hun weg te vinden op het gebied van nieuwe media en ondernemen. Als één van de producenten van het preventieprogramma Shitzooi! heeft hij de Hein Roethofprijs binnen weten te slepen.

Neem contact op met Stephan

Is deepfake een nieuw online gevaar?

Privacy

Bij het delen van informatie op de digitale media moet je als gebruiker altijd stilstaan bij de volgende vraag: 'Wie kan deze informatie zien en wat mag diegene van mij weten?'. Wanneer iets op het internet staat is het bijna onmogelijk deze informatie weer 100% te verwijderen. Wees je hier bewust van en geef dit ook aan je kinderen mee.

Deze groep laat namelijk al van heel jong af aan een digitale voetprint achter. Een praktisch voorbeeld hiervan is het vergeten van een wachtwoord op Instagram. Net zo makkelijk als dat ze het vergeten zijn maken zij een nieuw account aan. Het oude account blijft dan actief zonder dat ze daar meer toegang tot hebben. De foto's op dit account (vaak met naam) zullen dus voor iedereen beschikbaar blijven.

Sinds 25 mei 2018 zijn met de nieuwe privacywet bedrijven verplicht beter om te gaan met jouw gegevens. Tips nodig voor het veilig gebruik van sociale media? Klik hier.

Phishing

Doormiddel van phishing proberen internet criminelen jouw persoonsgegevens, wachtwoorden en zelfs jouw bankgegevens te achterhalen. Dit gebeurt vaak door middel van valse mails, sms'jes of WhatsApp berichten. Je wordt naar een nepsite geleid die vaak identiek is aan de website war je denkt op terecht te komen. Hier vul je jouw gegevens in en vervolgens werkt de site niet meer. Jouw gegevens zijn nu bekend bij de internet criminelen. 

Bekijk altijd goed of de website waar je je gegevens invult ook écht de website is waarop je denkt dat je bent. Een mooie leidraad is het slotje (SSL) links van het webadres in je browser. Als deze niet te zien is kan je er vanuit gaan dat de website niet veilig is en kan je er beter geen gegevens invullen.

Naast phishing zijn er talloze andere vormen van internet criminaliteit. Op vpngids.nl staat veel interessante informatie die jouw kan helpen om veiliger het internet te gebruiken.

Hoe herken ik een phishing mail?

Wachtwoorden

123456, qwerty, 123456789, welkom en 12345 zijn in Nederland de meest gebruikte wachtwoorden. Voor jou natuurlijk heel handig om te onthouden, voor hackers natuurlijk heel makkelijk om te kraken. 

Maar hoe maak en onthoud ik dan moeilijke wachtwoorden? Op dezelfde manier hoe u uw waardevollen spullen opslaat. In een kluis. Een wachtwoordkluis is een digitale variant op een traditionele kluis, voor al uw digitale gegevens van waarde. Programma's als LastPass en KeePass kunnen u daarbij helpen en worden ruim aangeschreven door onder andere de consumentenbond. 

Zorg ervoor dat de wachtwoorden van u en uw kinderen veilig opgeslagen zijn. Een kleine moeite voor u, een grote moeite voor de hackers.