Skip to main content
  • Roken is verslavend en heeft grote invloed op je gezondheid.
  • Er is veel hulp beschikbaar voor mensen die willen stoppen met roken.
  • Merk je dat je kind rookt en wil je dat dit stopt? Vind hier alle tips en handvatten die je nodig hebt om het gesprek aan te gaan met je kind.

Roken is verslavend. Meer dan de helft van de jongeren die ermee begint, raakt verslaafd. In Katwijk roken meer jongeren dan in de regio. 7% van de Katwijkse scholieren (uit klas 2 & 4) rookt. In 2013 rookte nog 13% van de jongeren regelmatig, dus het percentage is flink omlaag gegaan. En dat is goed nieuws, want hoe jonger je begint te roken, hoe groter de kans dat je verslaafd raakt. En we weten wel hoeveel ziekten roken kan veroorzaken!

Meeroken

Bij meeroken wordt je blootgesteld aan duizenden verschillende chemicaliën en meer dan 70 kankerverwekkende stoffen die in tabaksrook zitten. Rook van sigaretten en shag is ongezond voor iedereen die het inademt, dus ook voor meerokers. Kinderen zijn kwetsbaarder voor meeroken dan volwassenen, omdat ze nog in ontwikkeling zijn.

Waarom is roken slecht voor je?

De verslaving wordt veroorzaakt door de nicotine. Naast nicotine zitten er ook andere stoffen in tabak, zoals teer, benzeen, aceton, ammoniak, en koolmonoxide. Je lichaam raakt heel snel aan nicotine gewend, waardoor je snel weer wilt gaan roken. Ook heeft nicotine effect op de stof dopamine, een stof die in de hersenen wordt aangemaakt. Dopamine wordt ook wel 'beloningsstof' genoemd en zorgt voor een goed gevoel. 

Dat roken slecht voor je is, weet eigenlijk iedereen wel. Omdat je niet direct ziek wordt of nadelen ondervindt, blijven veel mensen toch doorroken, al zullen beginnende rokers al snel merken dat hun conditie verslechterd. Roken heeft wel degelijk een grote invloed op je gezondheid.

Stoppen met roken

Ben je een ouder die rookt, maar graag wilt stoppen? Heb je al eens pogingen gedaan, maar zijn deze mislukt? Geen nood, er is veel hulp beschikbaar voor mensen die willen stoppen met roken en vaak wordt deze hulp door de zorgverzekeraar vergoed. Kijk op www.ikstopnu.nl voor meer informatie. 

Merk je dat je kind rookt en wil je dat dit stopt? Klik hier en vind alle tips en handvatten die je nodig hebt om het gesprek aan te gaan met je kind.

Vragen of opmerkingen?

Wilt u meer weten over roken of weet u niet waar u moet beginnen met stoppen? Neem dan persoonlijk en vrijblijvend contact met ons op of kijk in de Vraagbaak of uw vraag misschien al gesteld is. Wij helpen u graag!

Jannette Roubos

Ik ben Jannette Roubos, als Katwijks meisje van 17 jaar ben ik begonnen in de gezondheidszorg op “De Wilbert” in Katwijk. Ik werk nu als wijkcoördinator bij Zorggroep Katwijk. Door mijn ruime ervaring in de gezondheidszorg heb ik ervaring met leefstijlbegeleiding. Jouw leefstijl heeft invloed op je gezondheid en hoe je in je vel zit. Bij leefstijl moet je denken aan voeding, beweging, ontspanning, slaap, gebruik van middelen en je sociale contacten. Heb je vragen hierover, dan hoor ik het graag!

Neem contact op met Jannette