Skip to main content
  • Door cocaïne te snuiven, kun je het gevoel krijgen dat je ‘on top of the world’ bent.
  • Het gebruik van cocaïne verslechtert de conditie van de hart- en bloedvaten.
  • Cocaïne is een verslavend middel.
  • Langdurig gebruik kan zorgen voor schade aan de neus en voorhoofdsholten, oververmoeidheid en depressie.
  • Cocaïne is erg duur en wordt vaak versneden met andere stoffen. 

Effect

De effecten van cocaïne zijn afhankelijk van hoe je het middel gebruikt. In het uitgaansleven wordt cocaïne meestal gesnoven. Door cocaïne te snuiven kun je het gevoel krijgen dat je ‘on top of the world’ bent. Je voelt je energiek en hebt veel zelfvertrouwen. Dit effect houdt ongeveer 20 tot 40 minuten aan. Daarnaast hangt het effect af van de persoon die het gebruikt en de omgeving waarin het gebruikt wordt. (Zie De Zinbergdriehoek)

Minder dan 1%

Er zijn gelukkig bijna geen scholieren die experimenteren met harddrugs. In 2015 had minder dan 1% van de scholieren tussen de 12 en 1* jaar ooit eens cocaïne gebruikt. Cocaïne is ook nog eens erg duur. Gemiddeld betaal je €50,- per gram. Veel gebruikers hebben op een avond genoeg aan een kwart gram. Net als bij alle andere middelen is er geen veilige dosis. Gebruik neemt altijd risico’s met zich mee.

Wat zien de jongerenwerkers in Katwijk?

"We horen jongeren vaak zeggen: Katwijkers gebruiken speed en Rijnsburgers cocaïne. Rijnsburgers hebben meer geld te besteden."

Risico's

Cocaïne is een verslavend middel. Bij veel gebruik heb je steeds meer nodig om het gewenste effect te behalen.

Cocaïne zorgt voor een grote druk op de hart- en bloedvaten en kan problemen veroorzaken. In combinatie met alcohol is het risico nog groter. Daarnaast kan iemand angstig of agressief worden.

Op lange termijn verslechtert de conditie van de hart- en bloedvaten. Ook kun je oververmoeid en depressief raken. Langdurig gebruik kan zorgen voor schade aan de neus en voorhoofdsholten.

Herkennen

Iemand die cocaïne heeft gebruikt, ziet vaak bleek en kan last hebben van verwijde pupillen en strakke spieren. Gebruikers gedragen zich opgewekt, hebben veel energie en praten veel. Nadat de coke is uitgewerkt, hebben veel gebruikers last van vermoeidheid en lusteloosheid.

Wees voorzichtig in het herkennen van drugsgebruik! Als je je hier teveel op focust, zou je iets onschuldigs, zoals hooikoorts of een loopneus, kunnen aanzien voor drugsgebruik. 

10 dingen die je moet weten over cocaïne 

Versnijden

Cocaïne is erg duur. Het kost ongeveer 50 euro per gram. Cocaïne wordt vaak versneden met andere stoffen, zoals levamisol of fenacetine, zodat er meer aan de cocaïne verdiend kan worden. Deze versnijdingsmiddelen kunnen een negatief effect op je gezondheid hebben.