Skip to main content

Wzzp Ktwk is sms-taal voor What's Up Katwijk. De afkorting is voor u misschien net zo onduidelijk als de activiteiten van uw kind op onder andere het internet.

Vapen door de ogen van een zorgprofessional

Door Piet Ooms, kaderapotheker Astma/COPD

Plastic drinkflessen voor kinderen bevatten schadelijke weekmaker

Herbruikbare plastic drinkflessen voor kinderen lekken chemicaliën, zo blijkt uit onderzoek van McGill University in opdracht van Stichting Tegengif. Het tv-programma Radar besteedt 27 mei aandacht aan de bevindingen van de onderzoekers. Zij bekeken bij 39 soorten waterflessen uit Nederland, Denemarken, Spanje, Tsjechië en Litouwen welke chemicaliën er in de vloeistof terechtkomen. Bij meer dan de helft bleek dat de schadelijke weekmaker DIBP te zijn. Kinderen krijgen die binnen als ze uit de fles drinken.

Mentale gezondheid meisjes wordt wereldwijd slechter, blijkt uit nieuw onderzoek

Het gaat slecht met de mentale gezondheid van meisjes wereldwijd. Veel meisjes hebben last van onder meer slapeloosheid, hoofdpijn en depressiviteit, blijkt uit een grootschalig onderzoek onder 11- tot 16-jarigen van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Fortnite zet kinderen onder druk om aankopen te doen, ACM legt flinke boete op

Epic Games, de maker van het populaire spel Fortnite, heeft een boete van ruim 1 miljoen euro gekregen van de Autoriteit Consument & Markt. Volgens de toezichthouder zet de gameontwikkelaar kinderen onder druk om digitale aankopen te doen in Fortnite.

Instagram en Facebook nog steeds niet opgewassen tegen simpele phishing

Relatief simpele trucjes van oplichters zijn nog steeds voldoende om accounts op bijvoorbeeld Instagram en Facebook over te nemen, ondanks maatregelen van die platforms om hackers tegen te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS, die meekeek met een Nigeriaanse bende van internetoplichters. De NOS bleef onopgemerkt door de bende en identificeerde 3200 slachtoffers, van wie 1000 uit Nederland, die hun Instagram-, Facebook- of mailaccount kwijtraakten.

Gebruik 3-MMC onder kwetsbare jongeren toegenomen, ondanks verbod

Kwetsbare jongeren grepen de afgelopen jaren vaker naar designerdrug 3-MMC, ondanks het verbod dat sinds 2021 geldt. Lachgas, dat in dezelfde tijd verboden werd, is minder populair geworden. Dat blijkt uit de Antenne Regiomonitor 2022-2023.

Buy Now, Pay Later populair bij jongeren: 'Let goed op je mailbox'

Via rekeningen van minderjarigen zijn afgelopen jaar bijna 600.000 iDEAL-transacties verricht die te linken zijn aan aanbieders van Buy Now Pay Later (BNPL). Dat heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dinsdag bekendgemaakt.

Pakje shag 8 euro duurder, ook sigaretten kosten een stuk meer

Een pakje shag wordt vanaf 1 april maar liefst 8 euro duurder door een verhoging van de accijnzen. Het is de grootste verhoging ooit. Ook de prijs van een pakje sigaretten wordt flink hoger.

Tweederde jongeren die influencers volgt laat eigen financiële situatie hierdoor beïnvloeden

Week van het geld 2024 in het teken van ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’

Week van de Lentekriebels over online weerbaarheid van start

Expertisecentrum Rutgers en de GGD's beginnen deze week met de Week van de Lentekriebels, een voorlichtingsweek over relationele en seksuele vorming voor basisschoolkinderen. Vorig jaar ontstond er ophef over de week na verspreiding van misinformatie.