Skip to main content

Wat opvalt is dat iedereen en alles dan een mening heeft over wat er wel of niet moet gebeuren. Dat leidt dan tot veel discussie maar er gebeurt weinig. Dan is het goed om het volgende te onthouden.

Stap 1: Controleer of de patiënt bij kennis is en ademhaalt.

Bij out gaan is hij of zij waarschijnlijk niet bij kennis. Spreek degene luid aan (“Hallo, hoor je me?”). Als hij/ zij bij kennis is: blijf praten en probeer of degen kan gaan zitten.

Als hij/ zij niet reageert kijk dan of hij/ zij ademhaalt. Kijk en luister minstens 10 seconden.

Stap 2: Bel zelf 112 of laat iemand anders dat doen.

Geef een duidelijk adres waar de patiënt zich bevindt zodat de ambulance niet hoeft te zoeken. Als de patiënt geen adem haalt meld je dat aan 112 en begin dan te reanimeren, totdat de ambulance er is. Degene die je bij 112 antwoordt geeft je wel duidelijke aanwijzingen wat je moet doen!

Stap 3: Als de patiënt wel ademhaalt dan leg je hem in de stabiele zijligging.

​​​​Stap 4: Zorg je dat de temperatuur van de patiënt stabiel blijft.

Vooral als iemand buiten out gaat is dat belangrijk; ze kunnen dan hun lichaamstemperatuur niet zelf op peil houden en koelen snel af. Leg een jas of deken over hem/ haar. Binnen is dat niet zo belangrijk.

Het is natuurlijk belangrijk dat je deze handelingen snel uitvoert. Vooral het oproepen van deskundige hulp (= 112) is uiterst belangrijk. 

Als je EHBO-er bent dan ben je getraind om dit te doen. Dat kun je natuurlijk niet vervangen door een filmpje. Maar helemaal niet weten wat je moet doen en niks doen is natuurlijk nog veel erger.

Andere belangrijke dingen:

  •  Zorg voor je eigen veiligheid, laat mensen afstand nemen. Klinkt misschien raar, maar in een noodsituatie gaat je eigen veiligheid voor.
  • Negeer discussie en aanwijzingen en volg de stappen die hierboven staan.
  • Als je goede informatie hebt over de oorzaak geef dat dan door aan het ambulancepersoneel. (drank, drugs, medicijnen, beroerte, hartaanval, epilepsie?)
  • Zet iemand niet overeind als hij/ zij bewusteloos is.
  • Geef iemand niet te drinken.
  • Luister niet als ze zeggen dat je 112 niet moet bellen omdat anders ouders misschien boos worden, of er politie bij komt.

Hoe mooi is het als hier iemand het leven mee redt?

En als dat niet lukt heb je je stinkende best gedaan!

Pel van Hattum

Pel van Hattum geeft al heel lang voorlichting bij de GGD én is vader. Hij weet veel van genotmiddelen, regels, sociale media, voeding en bewegen. Misschien kennen jullie hem wel van de oudervoorlichtingen op de Katwijkse scholen voor Voortgezet Onderwijs. "Serious business natuurlijk, maar ik neem mezelf wel met een korreltje zout op zijn tijd."

Neem contact op met Pel