Skip to main content
  • Niet alleen sexting is een probleem onder jongeren en volwassenen
  • Sextortion betekent dat iemand wordt gechanteerd en afgeperst met naaktbeelden die van hem of haar zijn gemaakt, bijvoorbeeld via de webcam. 
  • Grooming is simpel gezegd digitaal kinderlokken.
  • Slut-shaming is iemand een slet of hoer noemen (uitschelden), op basis van kleding, make-up, of bijvoorbeeld seksueel gedrag.

Sextortion

Sextortion betekent dat iemand wordt gechanteerd en afgeperst met naaktbeelden die van hem of haar zijn gemaakt, bijvoorbeeld via de webcam. 

Sextiortion gebeurt op sociale media. Er wordt gevraagd seksueel getinte foto’s/filmpjes te maken en te delen, waarna je met deze beelden afgeperst wordt. Vaak dreigt de dader met het openbaar maken van de beelden als je niet betaald. Er wordt gewaarschuwd om het geld niet te betalen want de dader zal het slachtoffer blijven afpersen en bedreigen. Doe altijd aangifte bij de politie van sextortion. Als een minderjarige dader is van sextortion is er geen kans op een Halt straf omdat afpersen en bedreigen met voorbedachte rade gebeurt. Aan alle slachtoffers geven wij het advies ga erover praten met iemand die je vertrouwt. En doe vooral aangifte, sextiortion stopt niet vanzelf!

Grooming

Grooming is simpel gezegd digitaal kinderlokken.  Men waarschuwt kinderen altijd voor de enge man in het park die snoepjes uitdeelt of voor witte busjes die achter je rijden en mannen die je van de fiets sleuren. Maar vandaag de dag is het voor kinderlokkers veel makkelijker om kinderen/jongeren te benaderen via sociale media. Ook online games worden hiervoor gebruikt.

De groomers maken verschillende nep accounts aan en benaderen kinderen, maar ook jongeren. Ze nemen altijd de tijd om een band op te bouwen met de intentie om dat kind te ontmoeten. Hun doel is om seksueel misbruik te plegen of kinderpornografische afbeeldingen te maken. Als het kind aangeeft geen live contact meer wilt of niet meer wilt werken aan het produceren van de beelden, worden zij veelal gechanteerd. Het slachtoffer durft daardoor vaak geen hulp te vragen, laat staan aangifte te doen. Digitaal kinderlokken is strafbaar als groomers een kind onder de 16 jaar dwingen en/ofverleiden tot het maken van sexueel getint beeldmateriaal. Aan alle slachtoffers geven wij het advies hier over te praten met iemand die je vertrouwt.

Slutshaming

Slut-shaming is iemand een slet of hoer noemen (uitschelden), op basis van kleding, make-up, of bijvoorbeeld seksueel gedrag.

Op het moment dat er sexting plaatsvindt kan het slachtoffer worden geconfronteerd met het nare gevolg dat je hierover wordt uitgescholden. Dit noemen we slutshaming. Wat we zien is dat onder jongens het verspreiden van dickpics stoer gevonden wordt. Als meisjes een sexy- of een blootfoto verspreiden hebben wij snel een waardeoordeel over ze. Ze worden vaak 'goedkoop' of 'slecht' gevonden. Dit wil niet zeggen dat je als jongen geen slachtoffer kan worden van sexting, maar helaas wordt er nog steeds anders naar mannen en vrouwen gekeken. Aan alle slachtoffers geven wij het advies om erover te praten met iemand die je vertrouwt.

Nadine de Koning

Nadine de Koning is al 9 jaar werkzaam bij het Welzijnskwartier als jongerenwerker in diverse jongerencentra. Als ambulant jongerenwerker zoekt zij ook de jongeren op straat op. Daar probeert Nadine inzicht te krijgen wat jongeren bezighoudt en geeft zij informatie en advies. Ook voorlichtingen en trainingen geven is een onderdeel van haar werk. Voor het project Shitzooi heeft Nadine samen met de politie, Sociaal en Halt de prestigieuze Hein Roethof prijs gewonnen.

Neem contact op met Nadine