Skip to main content

Je kind vertelt je dat hij/zij op hetzelfde geslacht valt. Misschien voelde je het (onbewust) al aankomen, misschien had je nog geen idee en voel je je overvallen. In beide gevallen is het zo dat je toch echt wel even bij je zelf te rade moet gaan: nadenken over hoe je je opstelt naar hem of haar, nadenken over het toekomstplaatje dat je had en dat misschien helemaal anders wordt, nadenken over hoe de omgeving gaat reageren en hoe je daar dan zelf op reageert.

Reken erop dat je kind ook aan het worstelen is.

De puberteit is sowieso een periode van onzekerheid en vragen, zoals: Wie ben ik? en Waar wil ik graag bij horen? Als jonge puber hoor je graag bij de grootste groep en val je het liefst zo min mogelijk op. En dan heb je gevoelens die heel anders zijn dan die grote groep. Reken erop dat je kind zelf ook aan het worstelen is. “Homo!” is onder jongeren ook een veel gebruikt scheldwoord. Dat is behoorlijk ongemakkelijk als je zelf homo bent. 30% van de Katwijkse jongeren staat negatief tegenover homoseksualiteit, landelijk is dat 6%. Je kan je dus voorstellen dat uit de kast komen in Katwijk extra lastig kan zijn. Maar ook in Katwijk verschuift de mening langzaam Zo wordt er elk jaar de regenboogvlag gehesen en is er in 2019 het eerste regenboogontbijt geweest bij het gemeentehuis.

Zowel als ouder en als kind ben je dus waarschijnlijk aan het worstelen en dat kan heel emotioneel zijn. Pas op met wat je zegt, voor je het weet zeg je iets dat veel verwijdering veroorzaakt. Het vraagt tijd, praten en elkaar steunen om hier gezamenlijk goed uit te komen

Druk vanuit de omgeving (bijvoorbeeld buren, kerk, school, familie, collega’s, vereniging) kan dit nog veel ingewikkelder maken. In principe zijn dit zaken die alleen, of in ieder geval vooral, ouder en kind aangaan. De mening van ‘anderen’ is niet het belangrijkst. Bovendien zal je zien dat als ze sterk veroordelend zijn hierover dat ze ‘makkelijk praten’ hebben: zij zitten niet in die situatie!

En bovenal zou je kind voor moeten gaan op hetgeen in de omgeving ervan wordt gevonden.

Voor iedereen

Als je jong bent, probeer je jezelf en jouw plek in de wereld te ontdekken. Dit is niet altijd makkelijk. Gelukkig zijn er genoeg instanties die kunnen helpen. Een overzicht daarvan vind je hier: