Skip to main content

Kinderen in de puberteit worden vooral geleid door hun emoties. Het verstand, dit noemen we ook wel het controlemechanisme, is nog niet volledig ontwikkeld. (Zie Puberbrein) Omdat het brein nog niet uitontwikkeld is, kunnen we niet van hen verwachten dat ze continu verstandige keuzes maken of handige dingen doen. Daarom hebben pubers volwassenen nodig die ze daarin helpen en begeleiden.

Controlemechanisme

Wanneer je je puber coacht en begeleid, ben je eigenlijk zijn/haar controlemechanisme. Dat betekent dat je als ouder soms op de rem moet gaan staan en grenzen moet stellen. Dit geldt ook voor middelengebruik.

Ga het gesprek aan

Het is belangrijk om het gesprek met je kind aan te gaan over alcohol en andere middelen. Zo kun je je kind informatie geven, waarschuwen voor de risico’ en de regels bespreken. Hoe je dat doet, lees je hier

Ouders zijn soms bang dat regels het contact tussen hen en hun kinderen zal verstoren, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn.

Verbieden?

Veel ouders denken dat het handig is om je kinderen thuis aan een middel, bijvoorbeeld alcohol, te laten wennen. Toch adviseren wij om alcoholgebruik (en het gebruik van andere middelen) te verbieden. Natuurlijk weten we dat je kind evengoed kan gaan experimenteren, maar uit onderzoek blijkt dat deze kinderen minder vaak en minder veel drinken dan kinderen die de grens zelf opzoeken of geen grens hebben. Met name wanneer de grens wordt gehandhaafd met een gesprek of een consequentie. Omdat het brein nog niet uitontwikkeld is, zijn pubers nog niet in staat om hun grens zelf aan te voelen. Daarnaast drinken kinderen die thuis mogen drinken, vaak ook buiten de deur.

Positiviteit

Ouders zijn soms bang dat regels het contact tussen hen en hun kinderen zal verstoren, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Kinderen zijn gebaat bij duidelijkheid. Belangrijk is om naast regels het gesprek met je kind aan te gaan en te investeren in de band met je kind. Let op! Belonen en positief benaderen is ontzettend belangrijk, kinderen zijn hier erg gevoelig voor. Benoem dus ook wat goed gaat en geef complimentjes.

De één is de ander niet

Kinderen in de puberteit maken veel nieuwe dingen mee en leren nieuwe vrienden kennen. Ieder kind is daarin anders. Verdiep je in je kind. Ken zijn/haar belevingswereld, de vrienden die hij/zij heeft, houd contact met ouders van vrienden, verdiep je in de scene waarin hij/zij zit en observeer het gedrag van je kind. Is hij/zij uitbundig of juist timide, aanwezig, teruggetrokken, alert of juist afwezig, enzovoort. Zo weet je hoe het met je kind gaat, waar hij/zij mee bezig is en kan je hem/haar helpen en nieuwe of lastige situaties.  

Pubers, jongeren, vrienden, skaten

Geef het goede voorbeeld

Wees je bewust van je voorbeeldrol als ouder. Laat je kind zien dat alcohol of een ander middel geen voorwaarde is voor een relaxte avond en dat je het op een feestje zonder alcohol ook naar je zin hebt. Kinderen kopiëren, dus besef je welke rol je hebt en wees je bewust van het beeld dat je over middelengebruik meegeeft.

Wees geduldig

Als ouders willen we effecten op korte termijn, terwijl de effecten op de lange termijn merkbaar zijn. Wees dus geduldig.

Petra van der Meij

Petra van der Meij werkt als preventiedeskundige voor Brijder. Ze gaat met jongeren en ouders in gesprek over middelengebruik en schermgebruik. Ook geeft ze training aan professionals. Ze werkt regelmatig samen met andere organisaties, zoals het jongerenwerk, Bureau Halt, het CJG en het JPT. 
 

Neem contact op met Petra