Skip to main content

Bij de originele Zweedse Snus zit de tabak in een tablet of zakje dat onder de bovenlip wordt gestopt. Via de bloedvaatjes in de bovenlip en mond wordt de nicotine opgenomen in het bloed. 
Onder jongeren in Nederland is vooral de Snus zonder tabak in opmars. Officieel heten dit nicotinezakjes, maar ze worden door jongeren ook Snus genoemd. In deze zakjes zit nicotinepoeder met een smaakje zoals watermeloen of Red Bull. Ze worden verkocht in ronde blikjes met een hip design. Een blikje Snus kost ongeveer €7.50. In zo’n blikje zitten ongeveer 20 zakjes. Een zakje Snus bevat vaak heel veel nicotine en is daarmee sterk verslavend.

Het gebruik van Snus leidt o.a. tot een hogere hartslag, geprikkeld zenuwstelsel en een hogere afgifte van adrenaline: het is dus een pepmiddel. Je kunt het gebruik van Snus herkennen aan een bobbel onder de bovenlip. Ook wat er uitziet als ‘lege theezakjes’ wijst op het gebruik van Snus. Snus ruikt niet, waardoor volwassenen minder snel doorhebben dat een jongere ‘rookt’. 

Er zitten ook veel onduidelijke stofjes in, er worden in ieder geval (chemische) geur- en smaakstoffen toegevoegd. Het aantal smaakjes dat je kunt kiezen is bijna eindeloos. Vaak hebben ze een fruit- of snoepsoort in de naam: appel-karamel bijvoorbeeld. Hoe aantrekkelijk die namen ook klinken je wordt er echt niet gezonder van! De Zweedse Snus is ook extreem slecht voor je gebit door de tabak.

Het is verboden Snus te verkopen die meer dan 0,035 milligram nicotine per zakje bevat, ook aan mensen die 18 of ouder zijn. Probleem is ook dat er vaak helemaal niet aangegeven wordt hoeveel nicotine er in zit, maar vaak is het véél. Dat verbod wordt vaak omzeild via bijvoorbeeld Snapchat of Telegram. 

  • De tabaksindustrie is veel afzetmarkt kwijtgeraakt omdat steeds minder mensen roken. Deze producten zijn ontwikkeld om afzet terug te winnen. Het meest kwalijke eraan is dat de marketing sterk gericht wordt op jongeren en zelfs kinderen. De kans is groot dat als kinderen/ jongeren al jong gewend raken aan het regelmatig gebruik van deze producten ze dat later ook blijven doen of overstappen op andere producten zoals sigaretten.
  • Snus wordt gepresenteerd als gezonder of minder ongezond dan tabak roken. 
  • Nog veel kwalijker is het dat er ook geluiden zijn dat bedenkelijke figuren dit soort producten gratis uitdelen in de buurt van zowel VO- als PO-scholen. Daardoor kan er ook ongemerkt en ongewild voor die kinderen en jongeren een soort plicht tot een ‘tegenprestatie’ ontstaan. Dat is dan vaak het uitvoeren van dubieuze klusjes, bijvoorbeeld koeriersdiensten in het rondbrengen van drugs of het uitlenen van een pinpas, die dan gebruikt kan worden voor het witwassen van geld.

Kortom ouders: hou je kinderen uit de buurt van deze producten en laat ze vooral niet van dit soort dingen ‘gratis’ aanpakken

Pel van Hattum

Pel van Hattum geeft al heel lang voorlichting bij de GGD én is vader. Hij weet veel van genotmiddelen, regels, sociale media, voeding en bewegen. Misschien kennen jullie hem wel van de oudervoorlichtingen op de Katwijkse scholen voor Voortgezet Onderwijs. "Serious business natuurlijk, maar ik neem mezelf wel met een korreltje zout op zijn tijd."

Neem contact op met Pel