Skip to main content

Een vape verdampt een e-liquid, een vloeistof die een mengsel van smaak- en andere stoffen bevat. Jongeren denken vaak dat een vape gezonder is dan roken omdat er geen tabak in een vape zit, wat betekent dat je geen teer en koolmonoxide inhaleert. Maar er zitten wel andere schadelijke en verslavende stoffen in, zoals glycerol, aldehyden, propyleenglycol en nicotine. Deze stoffen irriteren de luchtwegen en verhogen de kans op kanker. Hoe schadelijk het echt is, kunnen we pas ontdekken wanneer ze een jaar of 10 op de markt zijn geweest. Dat is eigenlijk al te laat.

Alle marketing is gericht op jongeren: ze zien er mooi uit, hebben lekkere smaakjes, zijn goedkoop, en er worden allerlei mooie Engelse woorden gebruikt in de verkoop, zoals 'juice', 'flavour' en 'store'. De nicotine die erin zit, is anders van samenstelling, waardoor het minder brandt in de keel.

En de marketing werkt: we zien nu al dat op VO-scholen soms bijna 1 op de 5 leerlingen van de bovenbouw vapet. Alle winst die in tientallen jaren is behaald wat betreft tabaksrook lijkt nu op deze manier snel te vervliegen, ik zou bijna zeggen te verdampen. Daar komt nog bij dat het wel degelijk ook een opstap is naar ‘gewoon’ roken: bijna 70% van de vapers heeft de laatste maand ook ‘gewoon’ gerookt.

Sinds begin dit jaar zijn de populaire smaakjes verboden. Maar goed, het was sowieso al verboden om vapes te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar; ze vallen namelijk onder de Tabaks- en rookwarenwet. Desondanks waren en zijn ze gemakkelijk verkrijgbaar. Het bezit ervan is voor jongeren niet verboden.

Wil je stoppen met roken? Meld je dan bij je huisarts of zoek hier hulp.

Pel van Hattum

Pel van Hattum geeft al heel lang voorlichting bij de GGD én is vader. Hij weet veel van genotmiddelen, regels, sociale media, voeding en bewegen. Misschien kennen jullie hem wel van de oudervoorlichtingen op de Katwijkse scholen voor Voortgezet Onderwijs. "Serious business natuurlijk, maar ik neem mezelf wel met een korreltje zout op zijn tijd."

Neem contact op met Pel