Skip to main content

Het spel vindt haar oorsprong in Tsjechië/Rusland. Daar werden jongeren via sociale media benaderd om deel te nemen aan de challenge en kregen zij opdrachten die ze moesten uitvoeren. De opdrachten begonnen onschuldig, maar werden steeds heftiger. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zelfbeschadiging. Het spel eindigt met een zelfmoordopdracht. Gelukkig zijn er tot op heden geen extreme incidenten gemeld in Nederland die in verband staan met de 'Blue Whale Challenge'. Onder Katwijkse jeugd wordt het spel veel besproken, maar over het algemeen weten ze dat het 'nep' is. Toch is het gevaar van kopieergedrag groot: er zijn jongeren die onder de noemer van deze challenge fake accounts aanmaken om andere jongeren lastig te vallen of zelfs proberen af te persen. 

'Je hoeft niet bang te zijn!'

NOS sprak met kinderpsycholoog Tischa Neve, die benadrukt dat het belangrijkste is dat kinderen weten dat deze challenge nep is: 'Je hoeft de challenge niet te doen. Helemaal niet. Als je toch zo'n bericht krijgt, dan kun je dat het beste direct verwijderen. Je hoeft niet bang te zijn dat jouw gegevens meteen op straat liggen of dat er iets met je familie gebeurt als dat er staat. Dat zijn dingen die niet gebeuren.'

Als je een account niet vertrouwt, blokkeer deze dan. Het account rapporteren kan ook bij vele sociale media. Als het echt om bedreigingen of vreemde verzoeken gaat kan je een screenshot maken en aangifte doen bij de politie.

5 tips voor het veilig gebruik van sociale media

  1. Gebruik nooit je achternaam en geef nooit je adres, woonplaats of telefoonnummer op.
  2. Zet je account op privé als je niet wilt dat iedereen jouw foto’s en filmpjes kan bekijken.
  3. Geef wel je echte leeftijd op. Sociale media netwerken kunnen dan op een gepaste manier inhoud laten zien voor hun gebruikers.
  4. Zorg voor een sterk wachtwoord zodat jouw gegevens niet in de handen komen van hackers.
  5. Help je kind bij het opzetten van een account. Zo word je er zelf handig in en verlaag je de drempel om het gesprek aan te gaan.

Nadine de Koning

Nadine de Koning is al 9 jaar werkzaam bij het Welzijnskwartier als jongerenwerker in diverse jongerencentra. Als ambulant jongerenwerker zoekt zij ook de jongeren op straat op. Daar probeert Nadine inzicht te krijgen wat jongeren bezighoudt en geeft zij informatie en advies. Ook voorlichtingen en trainingen geven is een onderdeel van haar werk. Voor het project Shitzooi heeft Nadine samen met de politie, Sociaal en Halt de prestigieuze Hein Roethof prijs gewonnen.

Neem contact op met Nadine