Skip to main content

Fabrikanten doen hun best om vapen zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor jongeren: vapes zien er mooi uit, er worden allerlei lekkere smaakjes toegevoegd (mint, aardbei, etc.) en een wegwerp-vape kost tussen de 6 en 10 euro.

Dan kun je 500 trekjes nemen voordat de vape op is en dat is dat is dus wel te betalen. Een oplaadbare vape is veel duurder.

Omdat er geen tabak in zit adem je geen teer en koolmonoxide in maar er zitten wel andere schadelijke en verslavende stoffen in zoals glycerol, aldehyden, propyleen-glycol en nicotine. Deze irriteren de luchtwegen en verhogen de kans op kanker. Nicotine is sterk verslavend. Voor niet-rokers kan het vapen dan ook de opstap zijn naar ‘gewoon roken’. Ook vapes zonder nicotine bevatten die schadelijke stoffen.

Voor het kopen van een vape moet je minstens 18 zijn. Maar ook hierin verzinnen de jongeren een omweg door online, via webshops, Snapchat, Telegram en soortgelijke kanalen, een vape te kopen.

Vapen is een recente trend, er is daarom nog niet veel onderzoek naar gedaan. Bij een enquête van de NOS onder 6000 jongeren bleek wel dat de helft wel eens een vape heeft gebruikt. Vaak ook op of rondom de school.  

Net als bij snus is de vape een product waarmee de tabaksindustrie afzet probeert terug te winnen. De marketing ervan is sterk gericht op jongeren. De kans is groot dat als jongeren al jong gewend raken aan het regelmatig gebruik van deze producten ze dat later ook blijven doen of overstappen op andere producten zoals sigaretten.

Vapes vallen al wel onder de Tabaks- en Rookwarenwet maar omdat die gemakkelijk te omzeilen is en er nauwelijks op gehandhaafd wordt biedt dat niet veel bescherming voor jongeren. Bescherming tegen het hebben van en roken van een vape moet dus (zoals gewoonlijk! ) vooral komen van hun directe omgeving: ouders en school.

Doen!

Pel van Hattum

Pel van Hattum geeft al heel lang voorlichting bij de GGD én is vader. Hij weet veel van genotmiddelen, regels, sociale media, voeding en bewegen. Misschien kennen jullie hem wel van de oudervoorlichtingen op de Katwijkse scholen voor Voortgezet Onderwijs. "Serious business natuurlijk, maar ik neem mezelf wel met een korreltje zout op zijn tijd."

Neem contact op met Pel