Skip to main content

Bij de geboorte zijn alle delen van de hersenen aanwezig, maar ze werken nog niet allemaal. Door de tijd heen treden de verschillende delen in werking. Zo leer je als peuter praten en lopen.

Nog niet uitontwikkeld

Een puberbrein is nog niet helemaal uitontwikkeld.  De verbinding tussen sommige onderdelen zijn nog niet volledig gemaakt. De prefrontale cortex, het controlemechanisme van de hersenen, is nog niet uitgegroeid. Dit zorgt ervoor dat pubers moeite hebben met risico’s inschatten, plannen, inleven en omgaan met emoties. In het volgende filmpje van De Wereld Draait Door wordt uitgelegd wat het puberbrein is.

Pubers reageren daarom vaak vanuit hun emotie. Het emotionele gedeelte van het brein is uitontwikkeld, maar het controlegedeelte van het brein nog niet. Tijdens die fase, waarin de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn, krijgen pubers ook nog te maken met een veranderend lichaam en een nieuwe school. Daarnaast wordt de leefwereld steeds groter. Best een lastige tijd dus…

Andere voorbeelden van typisch pubergedrag zijn:

  • Onhandigheid
  • Uitdagingen opzoeken
  • Laat in slaap vallen en moeilijk wakker worden
  • Emotioneel reageren
  • Rommel laten liggen
  • Alles op het laatste moment doen
  • Continu in contact zijn met andere jongeren
  • Afstand nemen van ouders

Invloed van ouders

Tijdens de puberteit wordt de invloed van leeftijdsgenoten steeds groter, terwijl de invloed van de ouders afneemt. Toch heb je als ouder meer invloed dan je vaak denkt. Pubers hebben iemand nodig hen coacht bij het volwassen worden en af en toe op de rem trapt, omdat ze dit zelf niet altijd kunnen. Zo hebben ze behoefte aan liefde, complimenten, duidelijkheid en grenzen. (Zie regels over middelengebruik)

Pel van Hattum

Pel van Hattum geeft al heel lang voorlichting bij de GGD én is vader. Hij weet veel van genotmiddelen, regels, sociale media, voeding en bewegen. Misschien kennen jullie hem wel van de oudervoorlichtingen op de Katwijkse scholen voor Voortgezet Onderwijs. "Serious business natuurlijk, maar ik neem mezelf wel met een korreltje zout op zijn tijd."

Neem contact op met Pel