Skip to main content

Controleren: Hoe doen andere ouders dat?

In februari 2019 kwam het onderzoek uit van Safer Internet Centre Nederland. Daaruit

kwamen de volgende cijfers:

  • 83% houdt online een oogje in het zeil houden bij hun tieners;
  • 63% van de ouders kijken live met hun kinderen mee;
  • 52% checkt de mobiele telefoon van hun kind;
  • 50% checkt wat hun kind op social media doet.

Bezorgde ouders

Ouders geven aan vooral mee te kijken omdat ze zich zorgen maken over wat hun pubers online tegenkomen. Denk aan pesten, dreigende kettingbrieven en nare berichten. Omdat dit bij meer dan 20 procent van de pubers voorkomt, lijken deze zorgen wel terecht. 

Het onderzoek laat zien dat er best veel gecontroleerd wordt. Daarvoor zijn ook speciale ‘parental control apps’ in de handel waardoor dit nog beter kan. Moeten we dat toejuichen of is het een ontwikkeling waar je vragen bij moet stellen?

Wat zegt de wet?

In de internationale wetten over het kind staat dat je je niet zomaar mag bemoeien met het privéleven van een kind, ook niet met de berichten die hij/zij stuurt en de contacten die hij/zij heeft. Aan de andere kant staat er dat de ouder verantwoordelijk is voor de zorg, het welzijn en de veiligheid van het kind. Het kind heeft dus recht op privacy en op zorg en veiligheid.



Lees hier de rauwe wetsartikelen.

Onze tips 

  • Probeer lastige situaties voor te zijn. Maak afspraken over het telefoongebruik en geef aan dat je af en toe even mee wilt kijken. Zorg ervoor dat je kind goed op de hoogte is van de regels en leg uit waarom deze regels er zijn.

  • Ga regelmatig het gesprek aan over telefoongebruik, niet alleen uit bezorgdheid, maar vooral uit interesse. Niet alleen "hoe was het op school" maar ook "hoe gaat het op insta"

  • Probeer zo goed mogelijk op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen op internet (bijvoorbeeld door DPK in de gaten te houden). Met die kennis kan je het gesprek met je kind aangaan en vragen stellen.

  • Hoe jonger hoe meer toezicht, hoe ouder hoe meer gesprek

  • Vermoed je dat je kind, zoals Natasja, zich niet goed ontwikkelt en/of niet veilig voelt door iets wat zich online afspeelt? Dan ontkom je niet aan een controle van het internetgedrag en verdere hulp. Neem contact op met DPK voor individueel advies.

Stelling om op te reageren

Gesprek, duidelijke regels en vertrouwen hebben een beter effect op het onlinegedrag van je kind dan controle. Controle van het internetgedrag kan wel noodzakelijk zijn wanneer de ontwikkeling en/of veiligheid van het kind bedreigd wordt.

Wij horen graag hoe Katwijkers hierover denken, mail ons op info@digitaalpleinkatwijk.nl met jouw mening!

Zijn er nog andere vragen? Klik dan op de knop onder aan deze pagina om vrijblijvens contact op te nemen met ons.

Pel van Hattum

Pel van Hattum geeft al heel lang voorlichting bij de GGD én is vader. Hij weet veel van genotmiddelen, regels, sociale media, voeding en bewegen. Misschien kennen jullie hem wel van de oudervoorlichtingen op de Katwijkse scholen voor Voortgezet Onderwijs. "Serious business natuurlijk, maar ik neem mezelf wel met een korreltje zout op zijn tijd."

Neem contact op met Pel