Skip to main content

Symptomen bij kinderen

De NVK geeft aan dat kinderen weinig last hebben van het coronavirus. Kinderen die het coronavirus hebben opgelopen, kunnen andere mensen wel besmetten. Daarom is het advies vanuit de regering om je kind met verkoudheidsklachten, keelpijn of hoestklachten thuis te houden en ook zelf thuis te blijven wanneer je deze klachten hebt. Voor de meeste kinderen zijn geen extra voorzorgsmaatregelen nodig, anders dan de adviezen die het RIVM geeft voor de gehele bevolking. 

Chronisch zieke kinderen

Voor ouders van chronisch zieke kinderen is het belangrijk om waakzaam te blijven en bij vragen of zorgen even te bellen naar de huisarts. Doordat kinderen zo weinig last hebben van het coronavirus, maakt de NVK zich niet meer zorgen dan bij andere virussen.

Is het verantwoord dat kinderen buitenspelen?

Marion Koopmans, hoogleraar virologie, geeft in dit artikel in de Volkskrant een helder antwoord op de vraag of het verantwoord is om kinderen buiten te laten spelen. Ze geeft aan: ‘Mensen moeten zelf nadenken. Als je buiten voetbalt zonder dat je met elkaar op een kluitje gaat staan en voldoende afstand houdt, denk ik dat dat prima kan. Maar als je als ouder meent dat dat niet haalbaar is, omdat kleine kinderen toch wel aan elkaar zitten, lijkt het me verstandiger weg te blijven uit de speeltuin. Je kunt daar als overheid geen algemeen geldende regels over uitvaardigen.’

Kinderen kunnen dus rustig buiten spelen, mits ze voldoende afstand houden en geen klachten hebben, zoals koorts, verkoudheid of hoesten. Overvolle speeltuinen zijn af te raden, omdat afstand houden op een drukke plek vaak lastig is.

Meer lezen?