Skip to main content

Alcohol-% gaat hier niet over de hoeveelheid alcohol in een drankje, maar over de kans dat alcohol kanker veroorzaakt. Dat alcohol schade veroorzaakt aan organen en hersenen wist ik al, maar dat het ook de kans op kanker vergroot wist ik niet. Ik heb in dit artikel over standaardglazen. Hiermee bedoel ik bier-, wijn- en sterkedrankglazen, zoals we die allemaal kennen. De glazen zijn zo gemaakt, dat ze allemaal dezelfde hoeveelheid alcohol bevatten, namelijk 10 gram.

Mond, keel, strottenhoofd, slokdarm

Elk alcoholgebruik vergroot het risico op mond-, keel-, strottenhoofd- en slokdarm-kanker. Alcohol veroorzaakt hier schade, omdat het bij het drinken langs dit weefsel komt. In Nederland veroorzaakt alcohol naar schatting 1 op de 3 nieuwe gevallen van deze kankers. Als je alleen naar slokdarmkanker kijkt, is dat bijna de helft (44,7%). Alcoholgerelateerde kankersterfte onder mannen komt grotendeels door deze vormen van kanker.

Maag

Uit hun rapporten blijkt ook dat 4,5 glas per dag drinken ook de kans maagkanker significant verhoogt. Dit geldt vooral voor mannen, rokers en ex-rokers

Darmen

Als je 3 standaardglazen bier, wijn of gedistilleerd of meer per dag drinkt dan kan dat darmkanker veroorzaken. Ongeveer 1.400 van de 13.000 gevallen van darmkanker worden hierdoor veroorzaakt, bijna 11% dus. Veel van deze vormen van kanker (zoals keel-, mond-, strottenhoofd-, maag-, lever- & darmkanker) worden pas laat ontdekt. De kans op een succesvolle behandeling wordt daarmee klein. 

Lever

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds meldt dat 4,5 standaardglas alcohol per dag kan leiden tot leverkanker. Langdurig en veel alcohol gebruiken kan leiden tot het ontstaan van levercirrose. Dat kan later leiden tot leverkanker. Geschat wordt dat ongeveer 17% van de gevallen van leverkanker hierdoor ontstaat.

Borsten

Het risico op borstkanker wordt bij elk alcoholgebruik verhoogd. Alcoholgebruik verhoogt de oestrogeenspiegel en dat verhoogt het risico op borstkanker. In 2017 werden volgens VWS zo'n bijna 1.100 van de ruim 15.000 nieuwe gevallen van borstkanker in Nederland veroorzaakt door alcohol (= ruim 7%). Het grootste deel van de aan alcohol toe te schrijven sterfgevallen door kanker onder vrouwen wordt veroorzaakt door borstkanker.

Andere vormen

Er zijn ook tal van aanwijzingen dat een deel van het ontstaan van andere vormen van kanker ook te maken heeft met het gebruik van alcohol. Maar dat laten we hier maar achterwege, het is zo al erg genoeg.

Bedenk wel: 

  • Het is niet zo dat alcohol drinken ‘automatisch leidt tot kanker’. Meestal niet.
  • Hoe vaker en hoe meer je drinkt, hoe groter het risico wordt!
  • Kanker kan veel oorzaken hebben, veel meer dan alleen alcohol. Bijvoorbeeld erfelijke aanleg, zonlicht of werken met chemicaliën. En het kan ook gewoon domme pech zijn!

Pel van Hattum

Pel van Hattum geeft al heel lang voorlichting bij de GGD én is vader. Hij weet veel van genotmiddelen, regels, sociale media, voeding en bewegen. Misschien kennen jullie hem wel van de oudervoorlichtingen op de Katwijkse scholen voor Voortgezet Onderwijs. "Serious business natuurlijk, maar ik neem mezelf wel met een korreltje zout op zijn tijd."

Neem contact op met Pel