Skip to main content

Vertel van tevoren dat je gaat stoppen, dat dat misschien betekent dat je soms in een niet te best humeur bent of emotioneel wordt. Vraag daar van tevoren begrip voor en geef aan dat ze het best tegen je mogen zeggen als je humeurig bent. Als ze dat dan zeggen stop dan met mopperen, draai je om en ga weg. Ook als je qua inhoud van het mopperen helemaal gelijk hebt. Dit voorkomt reacties als “Ik wou dat je maar weer ging roken, dan waren wij van dat gesjagrijn af!”.

Probeer van tevoren te ontdekken wat de situaties zijn waarbij jij sterk het gevoel krijgt “En nu wil ik roken”! Die worden ook wel triggers genoemd. In mijn geval was dat bijvoorbeeld altijd meteen na het avondeten. Omdat ik wist dat het dan zou komen bedacht ik dat ik voortaan onmiddellijk na het eten een rondje zou gaan lopen. Dus ontdek wat je trigger is, zodat je er niet door overvallen wordt maar een alternatief bedenkt voor wat je op dat moment kunt gaan doen in plaats van roken. Afwassen, plank zagen of straatje om, het maakt niet uit als het je maar afleidt van de behoefte om te roken.

Een trigger kan natuurlijk ook in spanning liggen en dan niet samenhangen met een bepaald moment: werkdruk bijvoorbeeld, deadlines, veel taken die nog af moeten. Het is minder gemakkelijk je daarop voor te bereiden dan op een bepaald herkenbaar moment. Het is toch belangrijk de signalen van beginnende spanning te herkennen en er een alternatief voor te bedenken.

Over het algemeen is het ook zo dat als je onder druk staat en dan probeert snel te werken de kwaliteit van het werk niet bepaald beter wordt.

Het kalmerende van roken zit goeddeels ook in de ‘rituelen’ die bij roken horen: naar buiten lopen, in je zak zoeken naar het pakje sigaretten, in de andere zak je aansteker, het tevoorschijn halen, sigaret pakken en aansteken. 

Ook hier: misschien kun je het vervangen door een ander ritueel te bedenken?

Afkomen van een verslaving is een proces van vallen en opstaan. Dus ook van vallen! Dat betekent dat er best een kans is dat je het stoppen niet volhoudt of op een later moment alsnog toch weer gaat roken. Dan heb je een grote kans op schaamte, teleurstelling of moedeloosheid. Of alle drie. Niet blijvend opgeven!

Het is een proces van vallen én opstaan. Dus sta ook weer op na een terugval.  

Voor de omgeving: 1. Heb wat (veel) geduld met de stopper! 2. Als het jou als ex-roker gelukt is om te stoppen kom dan niet aan met verhalen dat het voor jou een makkie was. Dat is zeker niet helpend, integendeel!

Als het makkelijk was om te stoppen zou er allang niemand meer roken!

Download de Stoptober App

Ben je Katwijker, Rijnsburger, Valkenburger, wil je stoppen en denk je dat je daarbij steun nodig hebt, meld je dan aan voor de Stoptober-app:

Pel van Hattum

Pel van Hattum geeft al heel lang voorlichting bij de GGD én is vader. Hij weet veel van genotmiddelen, regels, sociale media, voeding en bewegen. Misschien kennen jullie hem wel van de oudervoorlichtingen op de Katwijkse scholen voor Voortgezet Onderwijs. "Serious business natuurlijk, maar ik neem mezelf wel met een korreltje zout op zijn tijd."

Neem contact op met Pel