Vapen door de ogen van een zorgprofessional
Door Piet Ooms, kaderapotheker Astma/COPD
Wie nog nooit iemand met een e-sigaret of een vape-device heeft gezien, moet wellicht wat beter om zich heen kijken. Vapende jongeren vormen steeds meer het straatbeeld, ook in Nederland. Zelfs 25% van de middelbare scholieren heeft wel eens gevaped of een e-sigaret gebruikt. Maar ook volwassenen kom je regelmatig op straat tegen met een e-sigaret, vaak rokers of ex-rokers. Er is veel te doen over Stoppen met Roken, maar hoe krijgen we vat op deze groeiende groep vapers?
Vapen en e-sigaretten vallen sinds 2016 onder de Tabaks- en rookwarenwet. Ze bevatten naast geur en smaakstoffen (menthol en sterke fruitsmaken zijn onlangs verboden) ook nicotine als zout. Nicotine als zout wordt nog sneller opgenomen in de hersenen en maakt dit nog sneller verslavender. De vrees is dat jongeren die beginnen met vapen of de e-sigaret, later ook gaan roken. Ouderen gebruiken de e-sigaret ter vervanging van roken of om van het roken af te komen. Het RIVM zou het liefst een verbod zien bij jongeren en de beschikbaarheid voor ouderen meer onder gecontroleerde omstandigheden willen zien. Uitgifte via de apotheek, net als SMR-medicatie, kan dan een mogelijkheid zijn.
Waarin schuilt nu precies het risico bij vapen of e-sigaretten? Allereerst de nicotine, net als bij roken geeft dit de grootste kans op verslaving. Verder bevatten deze nieuwe genotsmiddelen ook veel schadelijke stoffen zoals vluchtige organische stoffen (o.a. aldehyde), zware metalen (nikkel, tin en lood) en kankerverwekkende chemicaliën. Wist je dat het risico op het krijgen van astma 19% hoger is bij e-sigaret gebruikers dan bij niet-gebruikers? En dat e-sigaret gebruikende astmapatiënten 29% meer kans hebben op een longaanval? Reden te meer om met name beïnvloedbare jongeren voor te lichten. Met
‘Vapen #jouwkeuze’ is een PowerPoint-presentatie die je als arts, apotheker of longverpleegkundige kan gebruiken om op scholen jongeren voor te lichten over de risico’s. Uitleg wordt gegeven hoe de verslavende werking van nicotine in je hersenen werkt. Ook hoe en welke schade vapen aanbrengt aan je hersenen, een opgejaagd gevoel geeft, problemen geeft met concentreren en leren, maar ook meer kans geeft op een angststoornis en depressie.
De tabaksindustrie en influencers hebben een negatieve invloed op jongeren. Ze bagatelliseren de risico’s. Verder bestellen jongeren vapecanules via eBay en Alibaba in China, zodat er weinig zicht is op de werkelijke verkoop. Mogelijk is het gebruik groter dan we denken. Er zijn nu al jongeren met ernstige longschade, anders en ingrijpender dan astma of COPD. Heb je al gehoord van EVALI (E cigarette of Vaping Associated Lung Injury)? Dit is een nieuw ziektebeeld die leidt tot (sub)acute longschade.
Dit zijn de nieuwe patiënten in onze praktijken, dat moeten we voorkomen. In de werkgroep Longziekten van Rijn en Duin beraden we ons over een plan van aanpak. Daarover later dit jaar meer.
Jannette Roubos
Ik ben Jannette Roubos en ik werk als wijkcoördinator bij Zorggroep Katwijk. Door mijn ruime ervaring in de gezondheidszorg heb ik ervaring met leefstijlbegeleiding. Jouw leefstijl heeft invloed op je gezondheid en hoe je in je vel zit. Bij leefstijl moet je denken aan voeding, beweging, ontspanning, slaap, gebruik van middelen en je sociale contacten. Heb je vragen hierover, dan hoor ik het graag!