Skip to main content

Mark, 43

Ik lees regelmatig dat mensen een dwarslaesie kunnen krijgen van het gebruik van lachgas. Er zijn ook al wat incidenten voorgevallen. Hoe kan dat en hoe groot is die kans?

Er zijn veel berichten hierover, waarbij het moeilijk is om de betrouwbare van de onbetrouwbare (fake news?) te scheiden. Er is ook nog geen goed langlopend onderzoek naar gedaan. Wat je wel kunt zeggen, is dat lachgas verdovend werkt op de zenuwen. Daarom werd het ook gebruikt door tandartsen. Overigens heeft de lachgas die in de geneeskunde wordt gebruikt een andere samenstelling dan de lachgas uit slagroompatronen. U kunt dan ook raden dat hoe meer je gebruikt hoe sterker die verdoving is.  Een eerste teken daarvan zijn tintelingen in de zenuwen en koude handen en voeten. Er ontstaat ook een tekort aan vitamine B12 bij grote hoeveelheden. In 2018 waren er volgens Nieuwsuur landelijk 18 gevallen bekend van verlamming/dwarslaesie.

De kans op een dwarslaesie is érg klein: bij de bekende gevallen gaat het altijd om het gebruik van wat ons betreft ongelofelijke, eigenlijk ‘idiote’ hoeveelheden. Ongeveer overeenkomend met de inhoud van +/- 100 slagroompatronen per dag! Dat betekent dat je een groot deel van de dag met lachgas bezig bent. De kans is groot dat dit als ouder wel opmerkt bij je kind. Het is (nog) niet bekend of het risico hierop ook verband houdt met aanleg daarvoor.

Pel van Hattum