Skip to main content

Als we aan drugsdealers denken, denken we aan louche auto’s met geblindeerde ramen. Tientallen jaren geleden waren dealers dan ook wat makkelijker te herkennen.

Een bekend voorbeeld is de ‘huisdealer’. Dit was een dealer die zijn voorraad uitventte bij uitgaansgelegenheden of dealde vanuit een pand. In Katwijk zijn een aantal van dit soort panden gesloten door de gemeente.

Daarnaast wordt drugs geregeld aan huis afgeleverd door bezorgers van eten. Het bekendste voorbeeld is de pizzabezorger die naast pizza’s ook drugs bezorgt. De politie wist het laatste jaar een aanzienlijk aantal van deze dealers op te pakken. Daarover hebben we eerder bericht.

Al deze verkopers werden op een gegeven moment herkend aan hun ‘verschijningsvorm’. En dat is nu net het probleem met de manier van bezorgen die vandaag de dag geregeld gebruikt wordt: via de post. Iemand bestelt via het internet drugs en deze worden per post verstuurd. Het pakketje valt dan dus gewoon door de brievenbus. Deze vorm van bezorgen valt niet op, maar komt veel voor.

Ondanks dat het harddrugsgebruik in Katwijk procentueel niet hoger is dan in andere gemeenten, blijkt uit de peilingen dat ruim 1300 inwoners boven de 18 jaar weleens harddrugs gebruikt. Een groot deel van deze kopers is jongvolwassen, sommigen zullen nog bij hun ouders wonen.

Daarom is het belangrijk om als ouder altijd alert te blijven op wat er op de deurmat valt en in gesprek te blijven met je kind!

Pel van Hattum

Pel van Hattum geeft al heel lang voorlichting bij de GGD én is vader. Hij weet veel van genotmiddelen, regels, sociale media, voeding en bewegen. Misschien kennen jullie hem wel van de oudervoorlichtingen op de Katwijkse scholen voor Voortgezet Onderwijs. "Serious business natuurlijk, maar ik neem mezelf wel met een korreltje zout op zijn tijd."

Neem contact op met Pel