Skip to main content

De voordelen

Maakt een maand geen alcohol drinken nu echt verschil? Ja, en nee. Er zijn zeker voordelen die op korte termijn voelbaar zijn. Veel mensen merken dat de kwaliteit van hun slaap verbetert en ze zich mentaal en fysiek fitter voelen. Ze kunnen zich beter concentreren en voelen zich minder moe. Sommige mensen verliezen gewicht. In alcoholische dranken zitten veel calorieën en na het drinken hiervan krijgen we meestal trek, waardoor we onderweg naar huis toch nog even een patatje of een Turkse pizza scoren. Daarnaast merken mensen dat ze na deze alcoholvrije maand makkelijker nee zeggen tegen een biertje of een wijntje en dat ze geld besparen. Want laten we eerlijk zijn: zo'n sauvignon blanc of een lekker speciaalbiertje is soms best prijzig.

Volhouden

Voor de grotere effecten: denk aan het herstel van de lever, herstel van de hersenen en een verbeterd immuunsysteem is een alcoholvrije maand een mooi begin, maar is een lange tijd minderen of stoppen nodig. Maar houd moed: veel organen kunnen zich herstellen. En mocht er al definitieve schade in het orgaan zijn dan is het heel belangrijk dat het resterende weefsel zo goed mogelijk blijft. Eens kritisch kijken naar je alcoholgebruik is dus zeker de moeite waard.

IkPas gemist?

Heb je IkPas gemist? Van 26 februari tot 8 april, dus tijdens de vastentijd, kun je je opnieuw meedoen met IkPas. De inschrijvingen staan al open!

Moeite met stoppen of minderen                                                                                                                                                                                                                     

Minderen of stoppen met alcohol kan best moeilijk zijn. Is stoppen of minderen een stuk lastiger dan je dacht, maar vind je het lastig om dit aan te kaarten? Neem dan eens een kijkje op de site Alcohol onder controle. Hier kun je gratis en anoniem online behandelingen volgen. Je bepaalt zelf of je gaat stoppen of gaat minderen met het drinken van alcohol. Je kunt natuurlijk ook altijd langs de huisarts voor een informatief gesprek.