Skip to main content

Door het ontvangen van een compliment groeit je zelfwaardering, zegt Volker in dit artikel. Je wordt gewezen op je sterke en mooie of kanten en dat zorgt ervoor dat je positiever naar jezelf kijkt en meer waardering hebt voor wie je bent. Daarnaast voel je je door het geven en krijgen van een compliment meer verbonden met anderen. Complimenten zorgen er dus voor dat je je gelukkiger voelt en een beter zelfbeeld hebt. Volker noemt complimenten ‘kleine cadeautjes voor je psychische gezondheid’. Kijk maar eens naar de reacties in dit filmpje!

Complimenten geven

Ook het geven van een compliment kan zorgen voor een goed gevoel. Door het geven van een compliment zet je je in voor een betere band met degene die het compliment krijgt, zegt Hobbelt. Iets doen voor een ander zorgt ervoor dat er meer van het knuffelhormoon ‘oxytocine’ en het gelukshormoon ‘serotonine’ vrijkomt.

We hebben drukke agenda’s, willen goed voor de dag komen en streven naar het perfecte plaatje. Hierdoor zijn we vaak erg op onszelf gericht, waardoor we anderen minder goed leren kennen.

Oprecht, specifiek & inhoudelijk

Niet ieder willekeurig compliment zorgt voor een goed gevoel of een beter zelfbeeld. Er zijn wat richtlijnen waar de gever van het compliment rekening mee moet houden. Het compliment moet oprecht (dus echt gemeend), specifiek & inhoudelijk (dus niet oppervlakkig) zijn.

Dat is nog een hele uitdaging, geven Hobbelt & Volker aan. We hebben drukke agenda’s, willen goed voor de dag komen en streven naar het perfecte plaatje. Hierdoor zijn we vaak erg op onszelf gericht, waardoor we anderen om ons heen minder goed leren kennen en dus meer moeite hebben met het geven van een compliment.

Het tegenstrijdige is dat we elkaar steeds minder gezonde complimenten geven, terwijl we ze nu harder nodig hebben dan ooit.

Social media

Hoe zit dat dan met likes op social media? Hobbelt geeft aan dat je dit eigenlijk kunt zien als een snel en niet bevredigend compliment. Het lijkt alsof we veel met elkaar communiceren, maar eigenlijk zijn we vooral veel aan het zenden en hebben we vooral veel snel contact. Poortvliet is kritisch als het om social media gaat. Hij geeft aan dat we heel veel online zetten om maar te laten zien wat onze waarde is. De likes die we vervolgens ontvangen, geven geen bevredigend gevoel.

Complimenten harder nodig dan ooit

Poortvliet: "Het tegenstrijdige is dat we elkaar steeds minder gezonde complimenten geven, terwijl we ze nu harder nodig hebben dan ooit. We zijn vaker gestrest, het aantal mensen met burn-out groeit en we voelen ons minder gewaardeerd door onze werkgever. We snakken als het ware naar complimenten, maar geven en krijgen ze niet voldoend. Hobbelt: "Het gevolg: we worden psychisch ongezonder. Geven we elkaar vaker een compliment, dan kan het net dat kleine, gezonde verschil maken. "

Wil je een goed compliment geven, houd dan rekening met de volgende punten:

  • formuleer een specifiek compliment;
  • zorg dat het compliment speciaal voor die persoon is;
  • geef een oprecht compliment;
  • geef een compliment over iemands gedrag;
  • geef aan wat het effect is van zijn/haar gedrag.

Inspiratie

Ben je op zoek naar een leuke, originele of creatieve manier om een complimentje te geven, klik dan op één van deze links!