Skip to main content

Bunkers..

..zijn voor de oudsten vooral een herinnering aan een nare periode. Het betekende bijvoorbeeld dat alle huizen op de boulevard werden gesloopt door de Duitsers. Die bouwden daarnaast, met een ongelofelijke hoeveelheid beton, bunkers om de kust te kunnen ‘verdedigen’ tegen de Geallieerden.

Voor de generaties daarna zijn de bunkers vooral een plek waar je fijn kon doen wat je vader of moeder beter niet konden zien ☺.

Of de bunkers nu nog de plek zijn voor jongeren zijn waar je lekker buiten beeld bent weet ik niet.

Bunkeren..

..is ook een woord voor flink eten, schransen, stapelen, hachelen. We weten dat eten en bewegen in evenwicht moeten zijn om te zorgen dat je gezond en op gewicht blijft. In dat opzicht is bunkeren dus eigenlijk precies niet de bedoeling. Het gaat verder niet alleen om hoeveel je eet maar ook om hoe gezond je eet.

Nationale Bunkerdag

Om het allemaal te combineren hebben we (= Kocon) meegedaan aan de Nationale Bunkerdag. Met een groep jongeren zijn we op de fiets naar Wassenaar gegaan. Daar organiseerde Staatsbosbeheer een rondleiding door een aantal bunkers. Toen we aankwamen kon je zien dat de boswachter dacht “Oh, een groep jongeren! Als ze zich maar wel gedragen.. Dat ging prima!

Dat de Nederlandse luchtmacht na de oorlog deze Duitse bunkers ook heeft gebruikt, o.a. voor prins Bernard, was nieuw voor ons.

Gezond eten

Welzijnskwartier heeft verschillende initiatieven wat betreft eten en eten maken. Veel van de jongeren die mee gingen nemen daaraan deel, maken er zelf een betaalbaar, gezond en lekker maal. Deze keer hebben we het onszelf gemakkelijk gemaakt, we hadden tenslotte al gefietst ☺. Een gezonde pizza bestellen is dan toch wel een luxe! Leuk dat de chef van Carls Good Food meteen ook besloot om een gedeelte te sponsoren!

Die pizza hebben we naar binnen gewerkt in Scum. Het was  grappig te zien dat sommige jongeren wel moesten wennen aan de enorme hoeveelheid vitaminen en onbekende ingrediënten.

“Wat is dat groene?” > ”Dat is spinazie.” > “En dat rode?” > “Dat is paprika.” 

Een geslaagde activiteit: bewegen, educatie, bewegen, lokale economie, eten, gezellig!

Pel van Hattum

Pel van Hattum geeft al heel lang voorlichting bij de GGD én is vader. Hij weet veel van genotmiddelen, regels, sociale media, voeding en bewegen. Misschien kennen jullie hem wel van de oudervoorlichtingen op de Katwijkse scholen voor Voortgezet Onderwijs. "Serious business natuurlijk, maar ik neem mezelf wel met een korreltje zout op zijn tijd."

Neem contact op met Pel