Skip to main content

Ten eerste: praat met je kinderen over het coronavirus en maak ze er bewust van dat dit geen 'coronavakantie' is. Deze week troffen jongerenwerkers op straat in Katwijk grote groepen jongeren aan op bijvoorbeeld het voetbalveldje bij Salem en de skatebaan bij Scum. De jongeren zaten tegen elkaar, op elkaars schoot en sommigen waren zelfs aan het zoenen. Het lijkt er dus op dat zij de situatie niet serieus nemen. Typisch pubers, maar ga het gesprek hierover aan!

Ritme

Zorg er met elkaar voor dat je in het ritme van het normale leven blijft. Door met elkaar te ontbijten, begin je de dag gezellig en kun je daarna aan de slag met de dingen die moeten gebeuren. Inmiddels kunnen bijna alle scholieren online hun huiswerk maken of lessen volgen. Maak samen een schema en spreek met elkaar af welke tijden er in ieder geval gewerkt wordt. Het Pieter Groen maakte voor de leerlingen een filmpje waarmee zij de leerlingen een hart onder de riem steken en tips geven om de komende tijd door te komen:

Vermijd sociaal contact

Naar de bioscoop, helaas. Naar een vriendinnetje? Niet doen. Slaapfeestje? Uitgesloten. Misschien overdreven, maar als je niet wilt bijdragen aan de verspreiding van het virus, nodig dan geen vrienden/vriendinnen uit of laat je kind thuisblijven. Ga voor de verandering eens met de mensen waarmee je in een huis woont de natuur in! Iedere dag even uitwaaien op het strand of in de duinen kan levensreddend zijn. Kun je ook meteen een goed gesprek voeren. Of een balletje trappen. 

Hygiene

Ga je naar buiten? Was je handen. Ga je koken? Was je handen. Ben je ergens geweest? Was je handen. Per ongeluk toch iemand de hand geschud? Was je handen. Zeep is je grootste vriend in deze tijd! Het coronavirus wordt namelijk beschermd door een vetlaagje welke wordt afgebroken door zeep. Zonder dit vetlaagje kan het virus niet overleven. Geadviseerd wordt om 20 seconden lang je handen te wassen. Dat is lang, maar best leuk als je er een liedje bij zingt. Hoe je nou echt goed je handen wast? NOS legt het uit!

Wees lief voor elkaar

Niet meer dan logisch natuurlijk, op een gegeven moment gaan mensen zich aan elkaar irriteren. De beste oplossing is om met elkaar te blijven praten en ook regelmatig voor jezelf de rust op te zoeken. Van mensen die in China en Italië in quarantaine hebben gezeten, hoor je dat ze het weliswaar zwaar vinden maar dat ze ook een betere band hebben gekregen met hun kinderen. Zie dit als een bijzondere tijd waarin je ook van elkaar kunt genieten.

Nadine de Koning

Nadine de Koning is al 9 jaar werkzaam bij het Welzijnskwartier als jongerenwerker in diverse jongerencentra. Als ambulant jongerenwerker zoekt zij ook de jongeren op straat op. Daar probeert Nadine inzicht te krijgen wat jongeren bezighoudt en geeft zij informatie en advies. Ook voorlichtingen en trainingen geven is een onderdeel van haar werk. Voor het project Shitzooi heeft Nadine samen met de politie, Sociaal en Halt de prestigieuze Hein Roethof prijs gewonnen.

Neem contact op met Nadine