Skip to main content
  • Een e-sigaret is een elektronische sigaret die vloeistof verdampt wanneer je inhaleert.
  • Een shishapen is ontworpen als eenvoudig genotsmiddel zonder nicotine.
  • In de e-sigaret zitten geen teer en koolmonoxide en daarom leek deze minder ongezond dan de ‘gewone’ sigaret. Er zijn nu wel al veel signalen dat de vluchtige stoffen in de e-sigaret ook klachten en ziekte veroorzaken!
  • Wil je stoppen met roken? Meld je dan bij je huisarts of zoek hier hulp.

Veel jongeren onderschatten de gezondheidsschade die kan ontstaan door het roken van een e-sigaret. Uit onderzoek is gebleken dat het roken van een e-sigaret minder schadelijk is dan 'gewoon' roken, maar schade kan zeker wel ontstaan. Denk dan aan geïrriteerde luchtwegen en hartkloppingen bij langdurig gebruik. Schade aan de luchtwegen geeft een verhoogde kans op longkanker. 

Het is niet bewezen dat de e-sigaret daadwerkelijk helpt bij het stoppen met roken. Toch denken veel mensen dit wel. Voor sommige mensen helpt de e-sigaret bij het stoppen met roken, voor anderen niet. Door het gebrek aan nicotine (het verslavende stofje in tabak) worden afkickverschijnselen voelbaar en is de drang naar een echte sigaret niet helemaal weg. Daarnaast wordt de gewoonte van het roken door de e-sigaret in stand gehouden. Wil je stoppen met roken? Meld je dan bij je huisarts of zoek hier hulp.

Hoe schadelijk is een e-sigaret en een shisha pen?

Wat is het verschil tussen een e-sigaret en een shisha pen?

Waar de e-sigaret is ontworpen om nicotine binnen te krijgen, is een shishapen ontworpen als eenvoudig genotsmiddel zonder nicotine. Met de hippe kleuren en lekkere smaakjes richten de producten zich voornamelijk op jongeren.

Uit onderzoek van de GGD uit 2013 blijkt dat 5% van de basisschoolleerlingen vanaf 11 jaar wel eens een shisha pen heeft gebruikt. Dit percentage is hoger dan het percentage kinderen dat wel eens heeft gerookt (3%). Onder kinderen op de middelbare school tussen 11 en 16 jaar heeft 22% wel eens een shisha pen gebruikt. In beide leeftijdsgroepen gaat het vaker om jongens dan om meisjes.

Het gebruik van een shisha pen werkt drempelverlagend. Dat wil zeggen dat kinderen sneller overstappen naar het roken van gewone sigaretten of het roken van een e-sigaret. 

Nadine de Koning

Nadine de Koning is al 9 jaar werkzaam bij het Welzijnskwartier als jongerenwerker in diverse jongerencentra. Als ambulant jongerenwerker zoekt zij ook de jongeren op straat op. Daar probeert Nadine inzicht te krijgen wat jongeren bezighoudt en geeft zij informatie en advies. Ook voorlichtingen en trainingen geven is een onderdeel van haar werk. Voor het project Shitzooi heeft Nadine samen met de politie, Sociaal en Halt de prestigieuze Hein Roethof prijs gewonnen.

Neem contact op met Nadine