Skip to main content

Wat is 3MMC

3MMC is een zogenaamde designerdrug. Deze drugs zijn 'ontworpen' in een lab en proberen de effecten van oudere plantaardige drugs als opium, cannabis en koffie na te bootsen. Door kleine veranderingen te maken in een stofje, is het mogelijk om precies dat middel te maken die de effecten veroorzaakt die je zoekt. Naast deze slimme trucjes in een lab worden deze drugs natuurlijk ook gewoon gemaakt om de wet te ontduiken. Er wordt een stofje verboden (4MMC bijvoorbeeld), er wordt iets veranderd in de samenstelling en het (3MMC bijvoorbeeld) kan de markt op.

Gezondheidsincidenten en verslaving

Volgens het CAM (Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs) neemt het aantal gezondheidsincidenten na gebruik van 3-MMC toe en kun je er verslaafd aan raken. Bovendien is het legaal om het te kopen en te verkopen. Het is dus eenvoudig verkrijgbaar. Dat wordt nu tegengegaan door 3-MMC op Lijst II van de Opiumwet te plaatsen. Het is dan dus verboden. Een verbod geeft ook een signaal af aan gebruikers dat aan het gebruik van 3-MMC gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor hartritmestoornissen, een verhoogde bloeddruk of lichaamstemperatuur en verwardheid.

Blokhuis: “3-MMC wordt steeds populairder, met name onder jongeren. Vanuit verschillende delen van het land ontvangen we zorgwekkende signalen over dit middel. Ik ben blij dat het CAM op zo’n korte termijn tot een beoordeling is gekomen, zodat we nu tot actie kunnen overgaan. De legale status geeft deze drug een vals onschuldig imago, daar moeten we zo snel mogelijk vanaf. Het is gevaarlijk spul, waar we onze jongeren voor moeten waarschuwen en tegen moeten beschermen.”

Bron: Rijksoverheid

Verboden. En nu?

Met een verbod op komst pakken websites als Funcaps en Homechemistry nog even groot uit om snel van hun voorraad af te komen. 'SUPER AANBIEDING' en 'Zorg ervoor dat je op tijd je voorraad legt!' pronken op de homepage van de webshops en zo geven ze gebruikers de kans om nog nét voordat het echt niet meer mag hun favoriete drugs in te slaan. 

"Ontzettend goed nieuws", noemt burgemeester Peter Snijders van Zwolle het aangekondigde landelijke verbod op de designerdrug 3-MMC in een interview aan RTV Oost. "Maar niet goed genoeg." Hij en een aantal andere burgemeesters willen een totaalverbod op designerdrugs. Het is aan een volgend kabinet om daar geld voor vrij te maken, vindt justitieminister Ferd Grapperhaus, maar de 27 burgemeesters zijn het daar niet mee eens, aangezien gemeenten zelf prioriteiten voor handhaving kunnen vaststellen.

Petra van der Meij

Petra van der Meij werkt als preventiedeskundige voor Brijder. Ze gaat met jongeren en ouders in gesprek over middelengebruik en schermgebruik. Ook geeft ze training aan professionals. Ze werkt regelmatig samen met andere organisaties, zoals het jongerenwerk, Bureau Halt, het CJG en het JPT. 
 

Neem contact op met Petra