Skip to main content

De reclame voor 0.0 bier richt zich op volwassenen die wel bier willen drinken, maar geen alcohol binnen willen krijgen. De bekendheid ervan groeit snel en jongeren, die nog geen alcoholhoudende drank mogen van de wet, weten dat zij dit mogen kopen. Dit zorgt bij ouders soms voor wat gepieker. Want ondanks dat er in Heineken 0.0 of Jillz 0.0 geen alcohol zit, staat het toch gek, een jongere met zo'n bier- of Jillzflesje.

Het liefst geef je een duidelijk antwoord op zo’n vraag, een beslist ‘ja’ of ‘nee’. Maar dat valt hier niet mee. Aan de ene kant kun je zeggen: "0.0 is zonder alcohol, het is eigenlijk gewoon limonade in een bierflesje en kan dus prima." Aan de andere kant kunnen jongeren door 0.0 ook wennen aan een biercultuur en de gewoonte 'bij een feestje hoort een drankje' aanleren.

Dat laatste maakt dat veel instituten die werken op het gebied van gezondheid (het Trimbos, Brijder, de GGD) aangeven dat je het beter niet kunt toestaan aan jongeren.

Het is een discussie waar dan ook twee waarheden strijdig zijn. Dat is wat het misschien moeilijk maakt als ouder als je kind komt vragen of ze 0.0 bier mogen op hun feestje. Hoe dan ook: het is aan jou als ouder om hier een keuze in te maken. 0.0 is misschien niet handig voor een 14-jarige, maar het is ook geen halszaak.

Let wel op! Zowel in alcoholvrij als alcoholarm bier kan alcohol zitten. Volgens de Nederlandse Warenwet mag alcoholvrij bier maximaal 0,1% alcohol bevatten en alcoholarm bier maximaal 1,2%. Jongeren onder de 18 mogen daarom geen alcoholarm bier kopen.

Pel van Hattum

Pel van Hattum geeft al heel lang voorlichting bij de GGD én is vader. Hij weet veel van genotmiddelen, regels, sociale media, voeding en bewegen. Misschien kennen jullie hem wel van de oudervoorlichtingen op de Katwijkse scholen voor Voortgezet Onderwijs. "Serious business natuurlijk, maar ik neem mezelf wel met een korreltje zout op zijn tijd."

Neem contact op met Pel